Singapur i Cirih najskuplji gradovi u svijetu

Singapur i Cirih najskuplji gradovi u svijetu


Singapur (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Singapur (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Singapur i Cirih su ove godine najskuplji gradovi u svijetu, objavio je Economist Intelligence Unit, istraživačko-analitički ogranak Economist grupe, u svom istraživanju o troškovima života u svijetu.

Singapur je zadržao poziciju najskupljeg grada u svijetu deveti put u posljednjih 11 godina, ima najviše cijene prevoza u svijetu, a takođe je i jedan od najskupljih za odjeću, namirnice i alkohol, pokazalo je istraživanje.

Cirih se popeo sa šestog mjesta i izjednačio se sa Singapurom zbog rasta cijena hrane, potrepština za domaćinstvo i rekreaciju, kao i zbog švajcarskog franka, prenosi Capital.ba.

Njujork je pao na treće mjesto, izjednačivši se sa Ženevom, dok je Hong Kong bio peti. Prvih deset zaokružili su Pariz, Kopenhagen, Los Anđeles, San Francisko i Tel Aviv.

Zapadna Evropa daje četiri od deset najskupljih gradova, pokazalo je istraživanje.

Najveći ruski gradovi, Moskva i Sankt Peterburg, pali su na rang listi zbog sankcija u vezi sa Ukrajinom i kursa rublje.

Istraživanjem su analizirane cijene više od 200 roba i usluga u 173 velika grada.

U prosjeku, cijene u svim kategorijama su porasle 7,4 odsto u odnosu na prošlu godinu u lokalnoj valuti.

Ovo je bilo ispod rekordnog skoka od 8,1 odsto zabilježenog prošle godine, ali znatno više nego u prethodnih pet godina.

Čini se da su cijene komunalnih usluga u većini gradova rasle najsporijim tempom u protekloj godini, dok su cijene prehrambenih proizvoda pokazale najveći rast.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas