Sijarto: Srbija što pre da postane članica, 2025. dalek datum


Peter Sijarto je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu, naveo da je jedan od veoma važnih ciljeva Mađarske da i dalje podržava Srbiju na putu ka EU, kao i da se Srbija što pre priključi EU.

"Godina 2025. koju je EK odredila nama je veoma dalek datum. Srbija treba što pre da postane članica EU i mi imamo jedan jasan predlog za to. Do decembra trebalo bi da se otvori nekoliko poglavlja. Nema svrhe da se čeka sa otvaranjem poglavlja", rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, Litvanija bi trebalo da dâ svoj doprinos i mišljenje o skriningu u vezi sa poglavljem 31 u pregovorima Srbije sa EU, a koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, kako bi dalje mogla da se nastavi procedura.

"Sa velikim uvažavanjem molimo Vladu Litvanije da dâ svoj doprinos tome da može da se okonča poglavlje koje se odnosi na bezbednosnu politiku", poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske.

Govoreći o politici o nacionalnim manjinama, rekao je da je manjinska politika Srbije za primer, kako zemljama u regionu koje teže članstvu u EU, tako i nekim zemljama koje su već članice EU.

Navodi da je mađarski parlament usvojio da se sledeće godine utrostruči iznos novca koji će biti namenjen srpskim školama i vrtićima.

"Nastavićemo i sa našim programom ekonomskog razvoja u Vojvodini. Mislimo da je taj program bio veoma efikasan do sada i što se tiče Mađarske i Srbije. I to nije doprinelo samo ojačanju mađarske zajednice u Srbiji, već je time potpomognut i evropski razvoj Srbije", rekao je Sijarto.

Joksimović: Izvanredni odnosi i razumevanje

Jadranka Joksimović je rekla da su odnosi dve zemlje suštinski poboljšani u toj meri da se može reći da je Mađarska danas susedna zemlja sa kojom Srbija ima izvanredne odnose i razumevanje po više osnova.

Navodeći da su glavna tema sastanka bile evropske integracije, Joksimovićeva je navela da Srbija ima nesumnjivu podršku Mađarske da se što pre priključi EU, te da zvaničnici iz Mađarske često u ime srpskih zvaničnika zastupaju Srbiju u svim važnim forumima Evropske komisije i na realan i ozbiljan način promovišu Srbiju kao ozbiljnog kandidata i kao zemlju koja u narednom periodu zaslužuje da bude članica EU.

"Mi smo razgovarali o tome kakva su i kretanja u međunarodnim odnosima koji se reflektuju i na evropske odnose, a koja su došla u fazu koju do samo pre nekoliko godina niko nije očekivao. Prema tome, svi moramo zajedno da promišljamo našu odgovornu politiku i pre svega vodimo promišljenu evropsku politiku i mislim da se u tom smislu Srbija postavila na pravi način i nijednog trenutka nije smetnula sa uma da su nam evropske integracije spoljnopolitički prioritet, ali i da moramo da razvijamo dobru saradnju sa susedima i drugim važnim činiocima u svetu", istakla je ministarka.

Govoreći o evropskom putu Srbije, Joksimovićeva je rekla da otvaranje poglavlja mora da se ubrza, da se prevaziđu i birokratske i tehnokratske prepreke koje stoje na tom putu, te da je, kako bi taj proces zadržao kredibilitet, potrebno preći u fazu otvaranja poglavlja za koja je Srbija tehnički spremna.

"Nama mnogo znači što nas Mađarska u tome podržava i očekujemo da ćemo tokom austrijskog predsedavanja, do kraja godine, otvoriti sva poglavlja za koja smo u ovom trenutku spremni", rekla je ministarka.

Dodala je da će u budućnosti Srbija i Mađarska zajedno raditi na ostvarivanju ciljeva održivog razvoja kroz projekte prekogranične saradnje, kojima će nastojati da svaki građanin i Srbije i Mađarske oseti korist, kako od članstva u EU kada je Mađarska u pitanju, tako i od statusa kandidata kada je Srbija u pitanju.

Navodeći da su građani Srbije mađarskog porekla most saradnje dve zemlje, Joksimovićeva je zahvalila Sijartu na tome što će Mađarska za iduću godinu izdvojiti tri puta više novca i za škole i vrtiće za srpsku nacionalnu manjinu u Mađarskoj.Izvor

Preporučeno za vas