Kamarata

Sicilijanski grad nudi napuštene kuće besplatno


“Ne mogu da podnesem da se ovaj prekrasan, stari, istorijski centar isprazni i propadne. Boli me”, rekao je gradonačelnik
Edit

Sicilijanski grad Kamarata nudi napuštene kuće besplatno kako bi se spasili od depopulacije. Gradonačelnik Kamarate, Vinćenco Đambrone, posljednje tri godine pokušavao je da ubijedi vlasnike, koji su odavno napustili svoje porodične kuće, da besplatno predaju prazne, porušene kuće pridošlicama, prenosi CNN.

“Ne mogu da podnesem da se ovaj prekrasan, stari, istorijski centar isprazni i propadne. Boli me”, rekao je Đambrone za CNN Travel. On je dodao da je trenutno dostupno desetak praznih kamenih kuća, a “uskoro će ih biti malo više”.

Postoji nekoliko uslova šeme “besplatnih” kuća. Kupci se moraju obavezati da će renovirati objekte u roku od tri godine. Takođe, kada dobiju kuću, oni će uplatiti depozit od 5.000 eura, koje će im grad vratiti kada završe renoviranje. Mladi parovi sa djecom imaće prednost, a parovi koji odluče da žive u Kamarati, a imaju bebu, dobijaju i 1.000 eura bonusa. Novi vlasnici mogu pretvoriti višespratnice u privatnu kuću, pansion, hotel, prodavnice ili čak restoran.

Kamarata se nalazi oko 60 kilometara jugoistočno od Palerma, na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara, a taj dio jugoistočne Sicilije poznat je po napuštenim mjestima i sporom ritmu života. Grad su osnovali vizantijski Grci iz čijeg jezika potiče i njegovo ime od riječi “Kàmara”, što znači soba sa svodovima.

Source link

Preporučeno za vas