"Šeststo hiljada novih radnih mesta veliko dostignuće regiona"


Pozivajući se na Izveštaj, dopisnik RTS-a Dušan Gajić prenosi ocenu da to predstavlja veliko postignuće, posebno imajući na umu da je region nekoliko godina zaredom, zbog svetske ekonomske krize, beležio kontinuiran gubitak radnih mesta.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izrazio je zadovoljstvo ohrabrujućim rezultatima koje region pokazuje i dodao da je "pred nama i dalje mnogo posla".

"Srećan sam što je Zapadni Balkan ponovo na putu rasta, nakon što je od 2010. godine u ekonomijama regiona dodato više od 600 hiljada radnih mesta i pola miliona visokoobrazovanih ljudi tržištu radne snage", istakao je Svilanović.

Prema njegovim rečima, region je odličnim izvoznim rezultatima tokom proteklih sedam godina povećao trgovinu za dodatne 33 milijarde evra i smanjio trgovinski deficit sa -23,1 na -19,7 odsto BDP.

"To ukazuje na konkurentnost proizvoda i usluga iz regiona na stranim tržištima", objasnio je Svilanović.

Iako ohrabrujući, ovi rezultati, kako je naglasio, "ne bi bili dovoljni da ‘svi stanu na čvrste noge’ i da se osigura brže približavanje Evropskoj uniji".

Okvir za regionalnu saradnju ojačan je sa nekoliko inicijativa, dodao je Svilanović, pominjući Berlinski proces i Višegodišnji akcioni plan za regionalni ekonomski prostor, odobren u julu 2017. godine u Trstu.

"Svi mi, zajedno sa regionom, neumorno radimo na ovome", istakao je je Svilanović.

"Strategija proširenja kredibilan put ka članstvu" 

Zamenik rukovodioca Odseka za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju, Nikolas Cenrdovič smatra da Strategija proširenja EU pruža regionu kredibilan put za članstvo u Uniji.

Cendrovič podseća da Strategija iznosi sveobuhvatan plan za vlade iz regiona, ekonomije i društva u celini, a njihovu saradnju stavlja u središte kredibilne evropske perspektive.

"Region je na dobrom putu, ali je potrebno uložiti veće napore kako bi se postigli ciljevi koje su zacrtali vaši lideri", poručio je Cendrovič.

Najavio je da će EU, "kao što je uvek i bila", biti uz region celim putem, "jer je naš zajednički interes da on bude ekonomski jak i predan evropskim idejama i budućnosti".Izvor

Preporučeno za vas