Kad ima para za gubitaše da ima i za djecu: Ilustracija

SDP traži besplatne udžbenike za sve osnovce


Socijaldemokratska partija predlaže da država kupi udžbenike za svih 68.000 osnovaca
Edit

Socijaldemokratska partija (SDP) danas će u skupštinsku proceduru uputiti amandmane na predlog budžeta za 2020. godinu kojima će tražiti da se iz državnog budžeta kupe udžbenici za sve osnovce.

“Time bi suštinski bila ispunjena ustavna odredba da je osnovno obrazovanje besplatno. Tim izmjenama će svi đaci u crnogorskim osnovnim školama od prvog septembra 2020. dobiti bespatne udžbenike, koje bi bili u obavezi da vrate po završetku školske godine, kako bi ih koristile i sljedeće generacije. Na ovaj način bi sva djeca bila u istoj situacija, jer sada dio opština, prepoznajući problem visoke cijene kompleta udžbenika, obezbjeđuju novac za njihovu kupovinu. U nekim opštinama samo za prvake, u drugim do određenog razreda, tako da je očigledno da je potrebno ujednačiti ovu praksu sa državnog nivoa, budući da je obrazovanje u nadležnosti državne, a ne lokalne uprave”, navodi se u saopštenju SDP-a koje potpisuje potpredsjednik Bojan Zeković.

On je naveo da novac koji je potreban za 68.000 osnovaca je značajno manji od potrošnje novca na projekte poput spašavanja Montenegro Airlinesa, za koji će Vlada dati 155 miliona ili najnovijeg troška od 30 miliona za garancije u koruptivnom poslu kad je u pitanju kolektor u Budvi.

“Smatramo da je mnogo bolje da se novac koji se očigledno troši neracionalno i za gubitaške kompanije i projekte, utroši na kupovine udžbenika za osnovce i time kao društvo pokažemo suštinsku brinu i odnos prema budućnosti Crne Gore. Predložićemo i amandmane kojima ćemo tražiti povećanje zarada u zdravstvenom sektoru i sektoru bezbjednosti”, najavio je Zeković

Source link

Preporučeno za vas