Saveljić

Saveljić: Istorijski najgori bilans “Plantaža” po završetku proizvodne godine


“Ukoliko analiziramo troškove po kategorijama možemo primijetiti da je rast gotovo kod svih. Troškovi materijala su veći i za 800.000 eura u odnosu na isti period prošle godine, troškovi zarada su veći za 400.000 eura ”
Edit

Na osnovu podataka sa sajta Montenegroberze koja je objavila devetomjesečni finansijski izještaj “Plantaža”, može se primijetiti da je ovo najgori rezultat u istoriji “Plantaža” po završetku proizvodne godine, ocijenila je danas Valerija Saveljić članica Glavnog odbora URA i bivša finansijska direktorica ove državne kompanije.

Ona navodi da je gubitak od 1,5 milion eura rezultirao smanjenjem prihoda od prodaje za preko 2 miliona eura i povećanjem troškova za 1,3 miliona eura.

“Opet se namještanje rezultata vršilo preko korekcije zaliha i to za 5,4 miliona eura dok je u prošloj godini to povećanje iznosilo 3,8 miliona eura. Postavlja se pitanje odakle povećanje od 5,8 miliona eura ukoliko se ove godine ubralo svega 15 miliona kilograma vinskog grožđa a to je 29 odsto manje u odnosu na prošlu godinu i 21 odsto manje u odnosu na plan”, tvrdi Saveljić.

Iako je ovoliki podbačaj u količini ubranog vinskog grožđa, rukovodstvo vinogradarstva se ne može pohvaliti i kvalitetom, ukazuje Saveljić, jer je, pojašnjava prosječan procenat šećera ove godine iznosio oko 20 procenata .

“Ukoliko analiziramo troškove po kategorijama možemo primijetiti da je rast gotovo kod svih. Troškovi materijala su veći i za 800.000 eura u odnosu na isti period prošle godine, troškovi zarada su veći za 400.000 eura finansijski rashodi su veći za 100.000 eura (što je rezultiralo povećanim zaduživanju kod finansijskih institucija) dok su ostali rashodi veći za pola miliona eura oni su rezultat isplaćenih sudskih troškova po tužbama zaposlenih za nezakonito umanjenje zarada”, navodi Saveljić.

Ona iskreno vjeruje da bi ovaj  devetomjesečni rezultat bio mnogo gori da su ispravno obračunate krajnje zaliha nedovršene proizvodnje.

“To iz razloga jer smo imali preko milion eura odliva sirovog lozovog destilata jačine 62% što što je ekvivalentno količini od 6,5 miliona litara vina, zatim manju prodaju od prošlogodišnje, kao i manji prinos za 29 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prema tome, nikakvih realnih pokazatelja nema da bi moglo doći do povećanja krajnjih zaliha, naprotiv krajnje zalihe su se trebale enormno smanjiti a samim tim ovaj gubitak biti višestruko puta veći”, zaključuje Valerija Saveljić, članica Glavnog odbora URA i bivša finansijska direktorica “Plantaža”.

Source link

Preporučeno za vas