Saudijska Arabija odobrila grant od tri miliona dolara za obrazovni sektor u Crnoj Gori

Saudijska Arabija odobrila grant od tri miliona dolara za obrazovni sektor u Crnoj Gori


Abazović i Al Hatib, Foto: Vlada Crne Gore

Abazović i Al Hatib, Foto: Vlada Crne Gore

Saudijska Arabija odobrila je grant od tri miliona američkih dolara za podršku razvoju obrazovnog sektora u Crnoj Gori, saopštio je ministar turizma Saudijske Arabije Ahmed Al Hatib na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem u Njujorku

U saopštenju iz Kabineta predsjednika Vlade se navodi da je tokom sastanka Abazovića i Al Hatiba, bilo riječi o obostranom interesu za dalje jačanje saradnje između Saudijske Arabije i Crne Gore.

“Dvije strane su potvrdile opredijeljenost za unapređenje saradnje u svim oblastima, posebno u turizmu, zdravstvu, obrazovanju i infrastrukturi. Ministar Ahmed Al Hatib je iskazao spremnost i posvećenost Saudijske Arabije da podrži razvojne projekte koji doprinose sadašnjem i budućem razvoju Crne Gore, istakavši, sa tim u vezi, da je Kraljevina Saudijska Arabija odobrila grant od tri miliona američkih dolara za podršku razvoju obrazovnog sektora u Crnoj Gori”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da je Abazović kazao da Crna Gota cijeni podršku Saudijske Arabije, koja će se kako se dodaje, pozitivno odraziti i na snažniji razvoj sveukupnih bilateralnih odnosa.

“Crna Gora aktuelni dijalog sa Saudijskom Arabijom o podršci razvojnim projektima, kao i unaprjeđenje saradnje u sektoru turizma, posmatra kao znake daljeg jačanja prijateljskih veza. Konstatovano je, takođe, da je Vlada Crne Gore na sjednici zvanično usvojila Informaciju o izborima za organizaciju Svjetske izložbe 2030. godine i pozvala (zadužila) Ministarstvo vanjskih poslova da, shodno odluci Vlade, uputi podršku kandidaturi Kraljevine Saudijske Arabije – Rijada za organizaciju EXPO 2030”, piše u saopštenju.

Dodaje se i da su “dvije strane potvrdile opredijeljenost ka podsticanju zajedničkih aktivnosti na dobrobiti građana i razgovarale o učešću na predstojećem EXPO 2030, na kojem će Crna Gora imati paviljon u okviru kojeg će biti u prilici da svijetu pokaže svoje prirodne ljepote, bogatu istoriju i jedinstveno kultutno-istorijsko nasljeđe”.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas