Sastanak "balkanske četvorke" u Solunu


Dva meseca nakon sastanka u Bukureštu, predsednik Srbije danas po podne ponovo s premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije.

Četvrti susret kvadrilaterale najvećim delom biće posvećen infrastrukturnim projektima – u oblasti putne, železničke i energetske infrastrukture, a uoči samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji se održava krajem nedelje u Sofiji.

Prilikom poslednjeg susreta četvorke u Rumuniji, najavljeno je formiranje Radne grupe u kojoj bi bili ministri saobraćaja, transporta i komunikacija, kako bi se realizovali dogovoreni projekti. Zato će u Solunu biti održan i sastanak ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović sa resornim kolegama iz Grčke, Rumunije i Bugarske.

Na sastanku u Bukureštu bilo je reči i o auto-putu Temišvar-Beograd, autoputu ka Bugarskoj, zatim ka Skoplju ali i kako modernizovati prugu Niš-Dimtrovgrad-bugarska granica, kako ojačati digitalnu infrastrukturu. To će svakako biti teme i solunskog sastanka.

Ne manje važan rezultat tešnje saradnje četiri zemlje jeste i uvećanje robne razmene Srbije sa partnerima iz "četvorke", što je praćeno i rastom broja turista iz tih zemalja u Srbiju, ali i iz Srbije u sve tri zemlje. Kako se očekuje, razgovaraće se i o budućnosti Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, posebno naše zemlje.

Premijeri Grčke, Bugarske i Rumunije – tri zemlje članice Unije, više puta su ponovili da je Balkan neotuđivi deo evropske ideje i da Srbija ne može više biti izvan evropske porodice, te da joj treba pomoći i usmeriti kako bi se stvorio i zvaničan status Srbije kao članice Unije.

To je posebno značajno, imajući u vidu da će, nakon Austrije, predsedavanje Evropskoj uniji u prvoj polovini 2019. preuzeti Rumunija.

Kasnije tokom večeri, predsednik Vučić, premijer Grčke Aleksis Cipras, Bugarske Bojko Borisov i Rumunije Vjorika Dančila, o rezultatima sastanka obavestiće javnost na konferenciji za novinare.Izvor

Preporučeno za vas