Samoopredeljenje nije za poslednju ponudu DSK-a, najavljuje nove izbore

Samoopredeljenje nije za poslednju ponudu DSK-a, najavljuje nove izbore


"Ponuda koju smo dali DSK-u je poslednja. Poslednji je kompromis koji smo napravili samo radi koalicije. PS nema šta više da pruži. Ono što smo ponudili je maksimalna, poslednja ponuda", rekla je Hadžiu prištinskoj TV stanici Kohavision.

"Sledeći korak nije poželjan, ali to su izbori. Naša alternativa je formiranje koalicije sa DSK-om. Opcija ‘B’ su novi izbori koje ne želimo. Zahtev DSK-a nije podržao građane Kosova. Mi znamo jer imamo strukture", rekla je Hadžiu.

PS je pre dva dana ponudio Demokratskom savezu da u budućoj kosovskoj vladi rukovodi sa šest ministarstava i da ima pravo da kandiduje osobu za budućeg predsednika, kada Hašimu Tačiju istekne mandat u proleće 2021. godine.

Aljbin Kurti je predložio povećanje broja ministarstava sa 12 na 14, pri čemu bi DSK imao šest ministarstava, Samoopredeljenje pet, dok bi manjine imale tri.

Usledila je kontra ponuda Demokratskog saveza Kosova za formiranje vladajuće koalicije, u kojoj se od pokreta Samoopredeljenje traži da se odrekne mesta predsednika skupštine na koje je izabran Glauk Konjufca, zatim pet ministarstava i izbor kandidata DSK-a za kosovsog predsednika kada Hašimu Tačiju istekne mandat.

Kada kandidat DSK-a bude izabran za kosovskog predsednika, funkcija predsednika skupštine bila bi vraćena Samoopredeljenju.

"Odluka da se povučemo posle ovoliko truda, preskupa bi bila i za nas i za Konjufcu kao ličnost, ali i za Kurtija i gospodina Mustafu, koji bi na proizvoljan način, odmah po formiranju vlade, kao prvi demokratski čin, razrešili jednu osobu", rekao je Ljiburn Aljiu.

Objašnjava da bi jedna stvar bila kada imate zahtev za njegovu smenu ili on da ostavku zbog ozbiljnog prekršaja.

"Ne možemo odgovoriti ni sa da ni sa ne. Ako tražite da dve osobe kao diktatori odbace odluku Skupštine, i to prvu odluku Skupštine, to je onda uvreda i za tu instituciju", naveo je Aljiu i ponovio da je PS pre spremno da poveća vladu za još dva ministarstva nego prihvati takav predlog.Izvor

Preporučeno za vas