Rjbakov

Rusija više nije zainteresovana za G7


“To je kao kada se probudite i otkrijete da vam je guska skuvana”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov i dodao da Rusiju niko nikada nije pitao da li želi da se vrati u G7
Edit

Rusija više nije zainteresovana za pridruživanje Grupi sedam industrijski najrazvijienijih zemalja svijeta (G7), saopštio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova, Sergej Rjabkov.

“To je kao kada se probudite i otkrijete da vam je guska skuvana”, rekao je Rjabkov i dodao da Rusiju niko nikada nije pitao da li želi da se vrati u G7, prenosi Capital.ba.

Komentarišući eventualni povratak Rusije u taj elitni klub na sastanku u Valdaju, on je rekao da je to interesovanje počelo da blijedi kada se G7 povukla u vrijeme ruskog predsjedavanja 2014, a sada je zauvjek nestalo.

Visoki ruski diplomata je kazao da se danas može razgovarati o “zaista ozbiljnim stvarima” u drugom formatu, kao što su Grupa 20 najrazvijenijih i zemalja u razvoju u snažnom usponu i asocijacija Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike (BRIKS).

“Razumijemo da je G7 i dalje simbol statusa, ali priroda njenih aktivnosti daje osnovu za mnoštvo pitanja. Ne želimo samo da budemo tamo. Štaviše, mi čak i ne želimo da znamo bilo šta o preliminarnim uslovima povratka Rusije u tu grupu”, rekao je Rjabkov.

G7, neformalni blok država najvećih svjetskih ekonomija, postoji od 1976. godine, a njene članice su Velika Britanija, Njemačka, Italija, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Japan.

G7 je preimenovana u Grupu osam (G8) 1997. godine, kada joj se pridružila Rusija. Zapadne zemlje su 2014. odlučile da se vrate u G7 format zbog razvoja događaja u Ukrajini i pogoršanja odnosa s Rusijom.

Source link

Preporučeno za vas