Rohani

Rohani predstavio budžet opstanka uprkos sankcijama SAD


“Sljedeće godine, kao i tekuće, naš budžet biće budžet otpora i istrajnosti uprkos sankcijama”, rekao je Rohani
Edit

Iranski predsjednik Hasan Rohani predstavio je danas u parlamentu “budžet otpora” koji svijetu treba da pokaže da će Iran da opstane uprkos sankcijama SAD.

“Sljedeće godine, kao i tekuće, naš budžet biće budžet otpora i istrajnosti uprkos sankcijama”, rekao je Rohani, prenio je iranski državni radio.

Predsjednik je rekao da budžet najavljuje da će iranske vlasti i pored sankcija uspjeti da upravljaju zemljom, posebno u domenu naftne industrije.

Budžet za narednu godinu predstavljen je nekoliko nedjelja poslije povećanja cijena goriva u Iranu. Ta odluka izazvala je proteste i nerede u zemlji.

Rohani je odluku o povećanju cijene goriva obrazložio time da država nema drugo rješenje za pomoć “porodicama sa srednjim i niskim primanjima koje su žrtve ekonomske situacije koju su stvorile američke sankcije”.

Iranski predsjednik je danas najavio povećanje plata u javnom sektoru za 15 odsto.

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila – SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su se u međuvremenu povukle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Iranu, koji je postepeno počeo da smanjuje svoje obaveze proistekle po sporazumu.

Source link

Preporučeno za vas