Roditelji u Nikšiću ne vjeruju MMR vakcini, slična situacija u Budvi i na Cetinju

Roditelji u Nikšiću ne vjeruju MMR vakcini, slična situacija u Budvi i na Cetinju


U tim gradovima broj djece koja se vakcinišu s godinama opada i nije na odgovarajućem nivou, dok je najbolja situacija na sjeveru države
Edit

Nepovjerenje u MMR vakcinu u Nikšiću ne jenjava. Procenat djece koja se vakcinišu u prehodnih nekoliko godina opada, a slična situacija je i u Budvi i na Cetinju.

“Ono što bi bilo idealno je da je za određenu generaciju djece obuhvat 95 posto ili više. Generacija 2016. godine je negdje na 70 posto, a onda se ide na 35 posto u odnosu na prethodnu godinu”, kaže Mirjana Eraković Šljivančanin, načelnica Dječjeg dispanzera u Nikšiću.

MMR vakcina štiti od morbila ili malih boginja, zaušaka i rubeole što su opasne virusne infekcije. Prima se čim dijete navrši godinu dana, dok je period za revakcinu između pete i šeste godine, odnosno pred polazak u školu. 

Eraković Šljivančanin uvjerava da je njeno povezivanje sa autizmom, čemu su roditelji skloni, potpuno neopravdano. Poziva se na posljednju studiju rađenu na oko 700.000 djece.

“Čak je pokazano da djeca koja imaju smetnje iz autističnog spektra nisu bila primila MMR vakcinu. Neka jesu, ali većina djece nije, tako da je to još jedna potvrda da bi roditelji trebali prestati o tome da razmišljaju”, ističe ona.

A razmišljanja roditelja su, kaže Eraković Šljivančanin, da dijete prvo prohoda i progovori, dok neki i nakon toga odlažu vakcinaciju u strahu da se ti procesi ne prekinu. 

Informišući se, kako kaže, iz pravih izvora, sa mnogo manje straha, prije sedam godina svog dječaka je vakcinisala mlada majka Jelena Drašković. Ona poziva roditelje da preuzmu odgovornost.

“U jednom trenutku može doći do epidemije tih bolesti i to je neodgovorno prema svoj djeci koja su vakcinisana i neodgovorno je prema njihovoj djeci. Izaziva neku dozu ljutnje kod nas koji smo vakcinisali djecu”, poručuje Drašković.

“Komplikacije su teške upale pluća koje mogu biti smrtonosne, zatim upale mozga, teške upale uha, zadnjih segmenata oka”, dodaje Eraković Šljivančanin.

Zbog odbijanja vakcinacije, a na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Sud za prekršaje u protekle dvije godine novčano je kaznio 13 roditelja iz Nikšića, a kazne se kreću od 100 do 2.000 eura. Eraković Šljivančanin poziva roditelje da vrate povjerenje u zdravstveni sistem.

“Zašto bi djeca Nikšića bila manje vakcinisana u odnosu na drugu djecu u Crnoj Gori, evo da ne idemo šire. Pozivam ih da vjeruju svojim pedijatrima i uspjeh je neminovan”, kazala je ona.

Source link

Preporučeno za vas