Zgrrada Opštine Rožaje

Reprogram kredita Opštini Rožaje nije državna pomoć


Opštini Rožaje omogućeno da reprogramira dug zbog teške finansijske situacije, uz saglasnost Agencije za zaštitu konkurencije
Edit

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocijenila je da davanje saglasnosti Opštini Rožaje da reprogramira kredit kod Podgoričke banke za koji je Ministarstvo finansija dalo garanciju ne predstavlja državnu pomoć.

Opština Rožaje je krajem januara uputila zahtjev Ministarstvu finansija da joj se odobri da reprogramira kredit od 3,5 miliona eura od čega je još ostalo da plati 1,62 miliona. Saglasnost za to Vlada je Opštini dala na posljednjoj sjednici.

Na taj potez Opština se odlučila zbog, kako objašnjava Ministarstvo finansija, teške finansijske situacije.

“Opština Rožaje za razlog za dostavljanje zahtjeva za dobijanje saglasnosti za reprogramiranje kreditnih obaveza navodi to što se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji i na svaki način pokušava da poboljša postojeće stanje i konsoliduje finansije. Jedna od mogućnosti je i postizanje što uravnoteženijeg rasporeda otplate duga, odnosno smanjenja godišnjeg opterećenja budžeta opštine ovim izdacima. Ukupno ostvareni tekući prihodi budžeta Opštine Rožaje u 2019. godini, iznosili su 7,09 miliona eura”, objasnili su u Ministarstvu finansija u informaciji o reprogramiranju kredita.
Opština je 2015. godine uzela kredit po kamatnoj stopi od 3,7 odsto uz tromjesečni euribor (cijena novca na evropskom tržištu) uz rok otplate do 2022. godine. Ministarstvo objašnjava da će kroz reprogram kredita Opština smanjiti kamatnu stopu sa 3,7 odsto na 3,3 odsto i produžiti rok otplate za tri godine, odnosno, do 2025.
“Iznos mjesečne rate prema postojećim uslovima kreće se, u iznosu od oko 47.800 eura, dok bi prema novim uslovima mjesečna rata bila u visini od oko 25.600 eura. Isto bi rezultiralo manjem godišnjem opterećenju Opštine Rožaje, po ovom osnovu u visini od oko 260.000 eura”, kazali su u Ministarstvu finansija.

Resor kojim rukovodi ministar Darko Radunović je objasnio da je za zaključenje Aneksa ugovora o kreditu koji će se on reprogramirati, a zbog državne garancije, bila potrebna ocjena AZK o tome da li se refinansiranje smatra državnom pomoći.
“Ministarstvo finansija dostavilo je zahtjev AZK u vezi sa refinansiranjem kredita Opštine Rožaje koji je uzet uz državnu garanciju na mišljenje, da li se isti smatra državnom pomoći, u smislu Zakona o kontroli državne pomoći. Agencija je izdala mišljenje da se reprogram kredita Opštine Rožaje uzetih uz državnu garanciju ne smatra državnom pomoći u smislu Zakona o kontroli državne pomoći. Kako realizacija reprogramiranja kredita Opštine Rožaje ne dovodi do novog zaduženja, već samo do smanjenja mjesečnih opterećenja po osnovu kredita, a samim tim i do uravnoteženja budžeta Opštine Rožaje, to smatramo opravdanim davanje saglasnosti na reprogramiranje kredita Opštine Rožaje”, ocjena je Ministarstva finansija. Opština je 2015. godine dobila državnu garanciju za zaduženje da bi sprovela Sanacioni plan za prevazilaženje finansijskih teškoća, a koji je uključivao i smanjenje broja zaposlenih.

Ministarstvo finansija u novom dokumentu ne navodi informacijie o tome kako Opština realizuje sanacioni plan.

Source link

Preporučeno za vas