Reagovanja u Prištini povodom glasanja u Interpolu

Reagovanja u Prištini povodom glasanja u Interpolu


Kosovski predsednik Hašim Tači poručio je da su "gubitnici Kosovo i Srbija, a pobednik samo organizovani kriminal". Naglasio je da Kosovo želi da bude deo borbe protiv kriminala, ali da mu je ovo pravo uskraćeno.

"Glasanje je bilo tajno, ali mogućnost da su države koje su priznale Kosovo glasale protiv njegovog članstva je loša vest, sa druge strane države koje ne priznaju nezavisnost Kosova glasale su za članstvo", izjavio je Tači, a prenosi RTK.

U okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se održava u Briselu, Tači vidi mogućnost sporazuma za rešavanje problema i pitanje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Moramo biti u potpunoj saglasnosti sa SAD i EU da jednom zasvagda zaključimo sporazum sa Srbijom", rekao je Tači.

Prištinska vlada je u reagovanju izrazila duboko razočaranje što je "Kosovu onemogućeno da bude deo globalne porodice policije".

"Divljom kampanjom Republika Srbija još jednom pokazuje svoj karakter prema Kosovu i protiv ideje normalizacije odnosa sa Kosovom, kao i ranije, kada je članstvo bilo tehničko, a ne političko", navodi se u saopštenju.

"Glasanje protiv prihvatanja Kosova u međunarodnoj organizaciji je usluga kriminalu i kriminalcima i nikom ne treba da bude drago", konstatuje Vlada.

Kosovska vlada zahvaljuje svim zemljama koje su glasale, kao i onima koje su pokušale da pomognu Kosovu u ovom procesu.

"Kosovo će nastaviti konsolidaciju svojih institucija i u vrlo bliskoj budućnosti će biti punopravna članica Interpola", zaključuje se u reagovanju.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji navodi da je glasanjem protiv članstva Kosova u Interpolu oštećena međunarodna koalicija za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Veselji tvrdi da Beograd neće moći da zaustavi, kako je rekao, "međunarodno jačanje Republike Kosovo".

Kritikovao je kosovsku opoziciju, za koju je rekao da se raduje pobedi Beograda i poručio im da ne bi trebalo da se raduju ovom prazu, već bi trebalo da se priruže institucijama u izazovima sa kojima se suočava Kosovo.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je da su kosovske institucije učinile mnogo za članstvo u tu međunarodnu policijsku organizaciju, ali da je nagrada izostala.

Optužio je Beograd zbog ovog neuspeha, istakavši da je "Srbija bez ikakvog oružja vodila ovaj bezobzirni rat", preneli su prištinski mediji. 

Opozicioni porekt Samoopredeljenje zatražio je ostavke Tačija, Haradinaja i Pacolija.

"Ostavka Tačija, Haradinaja i Pacolija bi bila vest od koje bi korist imala većina građana Kosova", navodi se u saopštenju tog pokreta. 

Reakcija ambasada u Prištini

Američka ambasada u Prištini saopštila je da je većina zemalja podržala zahtev Kosova za članstvo u Interpolu, "uprkos kampanji koju je vodila Srbija, i vršila pritisak na zemlje da se suprotstave kandidaturi Kosova".

"Podrška članstvu Kosova u Interpolu nikada nije bila za priznavanje nezavisnosti Kosova, već za jačanje međunarodne saradnje u oblasti sprovođenja zakona i zatvaranje kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu. Sa ovim rezultatom svi gubimo", navodi se u saopštenju američke ambasade.

"Nastavljamo snažno da podržavamo dijalog između Kosova i Srbije, koji je omogućila EU. Sada više nego ikada pre, obe strane treba da ubrzaju svoje napore da postignu sporazum o potpunoj normalizaciji, što je jedini način da se obe zemlje kreću napred na svom putu ka članstvu u EU. I, Srbija i Kosovo moraju da shvate da njihov put ka evropskoj budućnosti ide kroz normalizaciju", navodi Ambasada SAD, pozivajući obe strane "da izbegnu provokacije i da rade zajedno kako bi postigle dogovor".

I Ambasada Velike Britanije u Prištini izrazila je nezadovoljstvo zbog toga što Kosovo nije primljeno u Interpol, navodeći da je Kosovo je naporno radilo za članstvo u toj organizaciji.

"Članstvo Kosova u Interpolu omogućilo bi bolju razmenu informacija između agencija za sprovođenje zakona, posebno u regionu Zapadnog Balkana i unapredilo evropsku i globalnu bezbednost", navodi se u objavi na Fejsbuk stranici Ambasade u Prištini.

Britanska ambasada dodaje da organizovani kriminalci sada lako sarađuju preko granica.

"Da bismo se efikasno borili protiv njih, naši organi za sprovođenje zakona bi trebalo da budu u stanju da urade isto", navodi Ambasada u objavi na Fejsbuku.

Albanski analitičari u Prištini kažu da je odbijanje Kosova loša vest za regionalnu sigurnost.

Takođe loš je znak za proces dijaloga, jer će verovatno uticati na njihov dalji tok. Izražavaju žaljenje i ističu, kako kažu, agresivne prigovore Srbije kao pretendenta za pridruživanje EU.Izvor

Preporučeno za vas