Reagovanja opozicionih stranaka na godišnjicu "Oluje"


Pokret slobodnih graćana ističe da "izostaje bilo kakav kritički osvrt na sopstvene odgovornosti za tragična zbivanja".

"To čini nemogućim neophodno suočavanje s prošlošću i stvara osećaj da rat nije završen," navodi se u saopštenju.

Pokret slobodnih građana je za jednu drugačiju kulturu sećanja, koja će dati šansu istorijskom pomirenju dva naroda, i pored nesumnjivih tereta prošlosti.

"Skandinavizacija regiona je politički program PSG, a mir u regionu vrhunski cilj. Zato i pružamo podršku organizacijama, poslovnom svetu, kulturnim stvaraocima, sportistima i svima drugima koji, bez obzira na opstrukcije političkih elita, u Srbiji i Hrvatskoj razvijaju civilizovan odnos i saradnju kao jedinu alternativu za budućnost", navodi PSG.

U saopštenju PSG ukazuje da, "umesto racionalnog odnosa prema događaju koji se odigrao pre više od dve decenije, na delu smo imali cinični trijumfalizam pobednika i isto tako ciničnu komemoraciju gubitnika".

"Obični ljudi, kao jedine i stvarne žrtve rata, pa i Oluje, ostali su izvan pažnje, ili su bili predmet propagandnih manipulacija. Pijetet izražen prema njima lažan je i uvredljiv", ocenjuje se u saopštenju Pokreta slobodnih građana.

Danas se oglasila i Narodna stranka, čija je potpredsednica Sanda Rašković Ivić rekla da je "naprednjačka vlast učinila sve da Srbija izgubi Kosovo i Metohiju, koje je, za razliku od Krajine, državna teritorija Srbije".

Rašković Ivić je, tokom akcije "Jedan potpis menja sve", koja se odnosi na Kosmet, istakla da tragedija ne sme i da se neće ponoviti, kao i da će ta stranka učiniti sve da spreči "predaju Kosova".

Upozorava da "naprednjački režim zvecka oružjem uz pozivanje na mir", dodajući da se u atmosferi agresije crkvenim velikodostojnicima i opozicionarima crtaju mete na čelu, uz poziv bezbednosnim službama da se pozabave njima.

Predsednik Izvršnog odbora NS Vladimir Dobrosavljević upozorio je da bi zvanična politika prema Kosovu mogla da dovede do tragedije kakvu su Srbi doživeli u "Oluji", avgusta 1995. godine.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da je akcija "Oluja" tužni epilog neodgovorne politike Srbije i zločina za koje je odgovorna Hrvatska, a koja, kako je dodao, obavezuje na razum i drugačiji politički kurs kojim se svi u regionu moraju kretati. 

Jovanović u pisanoj izjavi povodom godišnjice "Oluje" navodi da politika mora da čuva ljudi.

Dodaje da je bez sumnje za zločine u "Oluji" odgovorna hrvatska država, ali i napominje da se isticanjem samo te činjenice ne sme amnestirati ona srpska politika koja je odgovorna za manipulisanje nacionalizmom i koja je, kako je naveo, zloupotrebila i Srbe u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, kao i samu Srbiju, tako što ih je gurnula u ratove umesto da ih od njih zaštiti.Izvor

Preporučeno za vas