Reagovanja na neprimerene pojave na protestima

Reagovanja na neprimerene pojave na protestima


Dan posle protesta, poruke učesnika su u drugom planu. U prvom – vešala na Terazijama. U medijima predstavljena kao performans tokom demonstracija, od kojih se odmah ogradio deo opozicije.

"Hrabrih ljudi koji protestuju je sve više! A ovima koji pokušavaju da pokvare dostojanstvene demonstracije ubacivanjem provokatora koji nose neko ‘vešalo’ poručujemo da neće uspeti da bolju Srbiju prikažu kao ljude koji šire mržnju. Adresa je na drugoj strani", napisao je Dragan Đilas na Tviteru.

Osuda zbog vešala stiže iz Nemanjine, ali i zbog akcije ispred javnog servisa u kojoj su pojedini učesnici sa fantomkama na glavi oblepili zgradu RTS-a.

"Tužno je kada vidim u Beogradu prizore sa vešalima, vidim neke maskirane ljude sa kakvim god porukama da dolaze, smatram da je to užasno. Svačije pravo je, naravno, da iskaže svoj stav, ali voleo bih da to rade na pristojniji, kulturniji i civilizovaniji način. Ovako me malo i kao Beograđanina podilazi jeza kad vidim ona vešala na Terazijama – ko god i zbog čega god da je to uradio", rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Zbog ove akcije, nadležni najavljuju i potragu za osobom koja je nosila vešala.

"Nije dozvoljeno nositi vešala, i na tako grub način vređati slobodarski osećaj ovog naroda i podsećati ga na ona vremena kada su stradali rodoljubi i kada su nacisti vešali ljude koji su se borili za slobodu ove zemlje. Zbog velikog uznemirenja javnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležno tužilaštvo raspisaće potragu za licem koje je juče na protestu pristalica Saveza za Srbiju nosilo vešala", rekao je ministar Nebojša Stefanović.

Reakcije stižu i zbog omči u centru Beograda, ali i zbog pretnji sinu predsednika Republike. Njemu je S. M. na Fejsbuku uputio pretnju vešanjem na banderi. A, inače je na društvenim mrežama objavio i svoju fotografiju sa automatskim oružjem.

"Nadam se da će neko osuditi pretnje vešanjima, nadam se da će se bar postideti sećanja na obešene rodoljube na istom mestu pre 78 godina", poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Pretnje, između ostalih, osuđuje i predsednica Skupštine Srbije. Poručuje da niko ne ostane nem na ovakve pojave koje su, kako ističe, neprihvatljive za demokratsko društvo. Osudile su i potpredsednica Vlade Zorane Mihajlović i ministarka Slavica Đukić Dejanović.

"Pravo je svakog da podrži ili ne podrži politiku koju vodi Srpska napredna stranka, ali da niko nema pravo da preti nasiljem, naročito deci političkih protivnika. Srbija nije i neće biti zemlja nasilnika i svima koji to čine – mesto je u zatvoru", istakla je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

"Vešala, pogrdnost i vređenja su obično znak nemoći i najavljivanje sopstvene vizije kako bi se eventualno problemi rešavali", kaže ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Istim povodom stiže i poruka iz Evropskog pokreta. Generalna sekretarka Suzana Grubješić kaže da treba otkriti ko je i sa kojom namerom stavio vešala u Beogradu i da se preduzmu sve potrebne mere.Izvor

Preporučeno za vas