Reagovanja na izjavu o brisanju granica između Albanije i Kosova


Marko Đurić je komentarišući izjavu Pandelija Majka naveo da je albanski ministar dao neodgovornu izjavu koja služi da dodatno pogorša odnose u regionu.

"Albanski ministar je nelegalno boraveći na teritoriji Srbije dao jednu neozbiljnu i neodgovornu izjavu koja ne služi ničemu, osim da dodatno pogorša odnose u regionu koji su ionako krhki i nastojanja da se oni normalizuju i da se naprave bolji odnosi između Srba i Albanaca", navodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ističe da od "Velike Albanije" nema ništa.

"Enver Hodža je mrtav, od ‘Velike Albanije’ nema ništa i neće biti ništa, a Kosovo i Albanija inače nemaju granicu, nego granicu imaju Srbija i Albanija i to u dužini od 111 kilometara. To je jedina granica koja postoji, i koja može postojati", ističe Đurić.

Dodaje da nikoga u međunarodnoj zajednici nije briga za huškačke i preteće izjave.

"Po Rezoluciji 1244 mi smo ti koji imamo pravo da koristimo granične prelaze – Ćafa Prušit i Vrbnica, i po Rezoluciji 1244 imali bismo pravo da tamo imamo i naše osoblje, ali za to izgleda nikoga više nije briga, kao što izgleda nikoga više nije briga u međunarodnoj zajednici za ovakve huškačke i preteće izjave", navodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Zahteva reakciju međunarodne zajednice i postavlja pitanje "šta bi bilo da je neko srpskih predstavnika rekao da će biti ukinuta granica, ne između Srbije i neke susedne zemlje, već da će biti ukinut administrativni prelaz". 

Dodaje i da ovo pocrtava i to koliko su "neozbiljna i neodgovorna nastojanja nekih kod nas koji zagovaraju tezu da ne treba ništa da se rešava i koji govore da sve treba da ostane po starom". 

"Ne znam šta misle, da treba da sačekamo da Albanci ispune jednog dana neku od svojih pretnji", upitao je Đurić.

Osude izjava Pandelija Majka

Na izjavu albanskog ministra Pandelija Majka reagovali su i ministri Aleksandar Vulin i Nenad Popović.

"Opasnost od ‘Velike Albanije’ destabilizuje čitav region. Najava da će se ukidati granice između Albanije i Kosova, kao da je Kosovo nezavisna zemlja, govori o pretenzijama Albanije prema delu srpske teritorije", rekao je Vulin.

Ministar odbrane je rekao i da niko ne treba da se zavarava da će se "Velika Albanija" zaustaviti, ili da bi se zaustavila, samo na teritoriji Srbije.

Nenad Popović smatra da Srbija treba da traži od Albanije ukidanje odluke koja dozvoljava brisanje granice između te države i Kosova, a, ukoliko Albanija to ne učini, da povuče ambasadora iz Tirane i preispita budućnost diplomatskih odnosa sa tom zemljom.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je Tanjugu da Albanija na najgrublji način narušava međunarodno priznate granice Republike Srbije, dok je poslanik Srpske liste Igor Simić ocenio da je izjava albanskog ministra neodgovorna i da ugrožava mir na ovim prostorima.

"Ne samo ovom izjavom već i ćutanjem međunarodne zajednice koja, da kažem, ćutke posmatra kako se ovakvim zapaljivim izjavama ugrožavaju mir i stabilnost", rekao je Simić.Izvor

Preporučeno za vas