Sa ceremonije u bazi Endruz

Ratovi se sele u svemir: SAD osnovale “Spejs fors”


“Svemir je novo svjetsko područje za vođenje rata. Mi smo predvodnici, ali ne sa dovoljnom razlikom, ali ćemo uskoro biti daleko ispred svih”, rekao je Donald Tramp na ceremoniji potpisivanja u združenoj bazi Endruz nedaleko od Vašingtona
Edit

Američki predsjednik Donald Tramp proslavio je osnivanje službe Spejs fors (Space force), prvog novog ogranka američke vojske posle više od 70 godina, potpisivanjem budžeta odbrambene politike za fiskalnu 2020. godinu.

Potpisivanjem budžeta, koji je formalno poznat pod nazivom Zakon o odobravanju nacionalne odbrane (NDAA), Tramp ostvario pobjedu za jedan od svojih najviših nacionalnih bezbjednosnih prioriteta, samo dva dana nakon što je Predstavnički dom Kongresa izglasao njegov opoziv, ocjenjuje AP.

“Svemir je novo svjetsko područje za vođenje rata. Mi smo predvodnici, ali ne sa dovoljnom razlikom, ali ćemo uskoro biti daleko ispred svih”, rekao je Tramp na ceremoniji potpisivanja u združenoj bazi Endruz nedaleko od Vašingtona.

Spejs fors izaziva oduševljenje na Trampovim političkim skupovima, ali vojska tu službu sagledava trezveno, kao potvrdu potrebe da efikasnije organizuje odbranu američkih interesa u svemiru, posebno satelita za navigaciju i komunikaciju.

Taj ogranak američke vojske nije predviđen za slanje borbenih snaga u svemir.

Kako je objasnio ministar odbrane Mark Esper, oslanjanje SAD na sposobnosti u svemiru dramatično je poraslo, a današnji svemir je postao svojevrsno poprište za ratovanje.

Istakao je da održavanje američke dominacije u svemiru neće biti misija nove službe.

Svemir sve više postaje značajan za američku ekonomiju i svakodnevni život, pa tako na primer Globalni sistem za pozicioniranje navigacione usluge i za vojsku i za civile.

Dio šire vizije američke dominacije u svemiru

U izvještaju Pentagona iz februara prošle godine se tvrdi da su Kina i Rusija uložile velike napore kako bi razvile tehnologije koje bi im omogućile da poremete ili unište američke ili savezničke satelite tokom krize ili sukoba.

Kada je zvanično naložio Pentagonu da započne rad na formiranju Spejs forsa u junu prošle godine, Tramp je govorio o vojnoj svemirskoj misiji kao dijelu šire vizije dostizanja američke dominacije u svemiru.

Tramp je izdejstvovao osnivanje Spejs forsa, uprkos protivljenju mnogih demokrata, ali neće direktno upravljati tom službom, kao što je slučaj sa mornaricom, vojskom i ratnim vazduhoplovstvom, već će to činiti Sekretarijat ratnog vazduhoplovstva.

Spejs fors je prva nova vojna služba od 1947. godine, kada se ratno vazduhoplovstvo izdvojilo iz vojske, a obezbjeđivaće trupe za američku Svemirsku komandu, odvojenu organizaciju osnovanu ranije ove godine kao nadzorno tijelo vojnih svemirskih operacije.

Spejs fors će biti mali u odnosu na slične službe. U početku će zapošljavati 200 ljudi, a predviđeni budžet za prvu godinu je 40 miliona dolara.

Najveća služba, vojska, broji oko 480.000 pripadnika, a godišnji budžet je oko 181 milijardu dolara.

Source link

Preporučeno za vas