Vučinić poziva na jedinstvo naroda Srbije i Crne Gore!

Rašo Vučinić pokrenuo je pravu medijsku lavinu o guslama i epskoj poeziji. Za gusle nismo imali prilike mnogo da čujemo do pre godinu dana kada je Vučinić preuzeo vodjstvo Savezom guslara Srbije.

Za kratko vreme, organizovao je jedan od najposećenijih guslarskih festivala gde se tražila karta više za mesto u Kolarcu, zatim Mojkovačka akademija, i nezapamćena medijska promocija gusala.

Nedavno je formiran Institut za gusle i epsku poeziju u kojem ste vi izabrani za direktora pa nas zanima šta možemo da očekujemo od Instuta u narednom periodu?

„ Jedan od prvih velikih projekata na kojem već duže vrijeme rade eminentni stručnjaci, umjetnici, vajari i arhitekte je spomenik Srpskom guslaru, koji očekujemo da će biti završen u 2019. godini. Najveću zahvalnost dugujemo čuvenom vajaru Nikoli Vukosavljeviću. Pored ovog projekta, institut će se baviti i drugim pitanjima koja su od krucijalnog značaja za razvoj guslarstva i epske poezije.”

Kako komentarišete izjave zvaničnika iz Crne Gore i podizanje tenzija povodom vašeg pojavljivanja u Pekingu sa guslama, u Crnogorskoj narodnoj nošnji?

„ Žao mi je što su pojedni mediji i političari iskoristili ovu situaciju za podizanje tenzija između Srbije i Crne Gore. Gusle su ono što nas spaja, i upis gusala u UNESCO treba da bude povod za otvaranje tema o duhovnoj sabornosti i jednistvu naroda Srbije i Crne Gore. Jasno je da se poslednjih mjeseci koristi svaka prilika da se promoviše lažna slika o nekakvoj netrpeljivosti. Zvaničnici i političari moraju da slušaju narod, a narod im jasno poručuje da ga nikakav ekstremizam ne zanima, već mir i sloga. Srbija i Crna Gora moraju da imaju najbolju saradnju, da rade na promovisanju onoga što nas spaja i što produbljuje bratske odnose naroda koji zivi u Srbiji i Crnoj Gori. Velika se hajka podigla oko nošnje, a ja kao Srbin Crnogorac, ne znam u kojoj sam to nošnji trebao da nastupim, ili koje taj kome smeta moje pojavljivanje u nošnji čiji simboli upravo pozivaju na slogu Srpskog roda. Pozivam narod da ne obraća pažnju na one koji bi da nas svadjaju. Srbija, Crna Gora i Republika Srpska, nemaju nikog bližeg i dužne su sve tri da se okreću jedna drugoj i da prevazilaze sve nesuglasice, jer je to volja naroda koju političari moraju da imaju na umu. Na kraju krajeva, gusle upravo o tome pjevaju, i oni koji danas pokušavaju da iskrive istinu i da nas zavade, sigurno nisu podizani u kolijevkama uz strune gusala.”

Rašo Vučinić, predsednik je Crnogorsko Hercegovačkog Pokreta koji u Srbiji okuplja Crnogorce i Hercegovce koji se ponose svojim poreklom, ali ističu Srpsku nacionalnu pripadnost.

Za 8. januar zakazana je i veličanstvena manifestacija u Domu Sindikata u Beogradu, povodom zaštite gusala u Unesko-u.

 

 

Preporučeno za vas