Radić o kosovskoj vojsci: Provokacija pažljivo tempirana


Prištinska vlada usvojila je, bez prisustva Srpske liste, tri Predloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku i po hitnom postupku ih dostavila parlamentu.

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da nije bio upoznat sa ovakvom inicijativom i ocenio da nije vreme za tako nešto. Za Srbiju je tzv. vojska Kosova neprihvatljiva, ističe ministar odbrane Aleksandar Vulin. NATO poručuje da svaka promena u mandatu BSK mora da bude u skladu sa Ustavom, a ambasada SAD saopštava da nije konsultovana u vezi sa potezom prištinske vlade.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je u Prištini učinjen jedan potez koji je od strane Haradinaja provokacija prema onoj grupi koju vodi Tači i koja ima drugačije viđenje šta treba raditi i u pregovorima sa Beogradom.

Kako kaže, reč je o provokaciji koja je pažljivo tempirana jer nisu smeli da ugroze usvajanje vizne liberalizacije, a jasno je da zapravo usvajanje paketa predloga zakona predstavlja izazov međunarodnom prisustvu na KiM.

"Potpuno je jasno sa stanovišta međunarodnih snaga koje su tamo u okviru Kfora, da su one tu zadužene za bezbednost KiM i ne može biti konkurencije kada je reč o sili. Kosovo u tom domenu, šta god misle albanske vlasti, nema mogućnost da funkcioniše kako bi oni hteli kao država jer tamo je Kfor. Kosovske snage bezbednosti prema zakonu koji definiše njihov rad imaju zadatke koji ne uključuju zadatke zaštite terotorije, nego zadatke podrške u slučaju krize, podrške civilnim institucijama i stanovništvu u slučaju katastrofe, pa čak i učešće u mirovnim misijama, ali ne u odbranu prostora jer to je isključivo zadatak međunarodnih snaga, odnosno Kfora", istakao je Radić.  

Radić kaže da je predlog zakona je propagandni manevar utoliko što tek sada kreće procedura usvajanja u skupštini, a ona može da traje, bez obzira što je predloženo usvajanje po hitnom postupku, dovoljno dugo da se kupi vreme.

Prema njegovim rečima, propagandni efekat je ostvaren, sama realizacija nastavka projekta pretvaranja Kosovskih snaga bezbednosti u kosovsku vojsku može da čeka neograničeno dugo jer očigledno je da jednu stvar Priština ne može da uradi – šta god neko mislio tamo ona ne može da gurne prst u oči onima koji su do sada bili zaštitnici projekta osamostaljenja Kosova. 

Kako kaže, kraj dijaloga donosi rešenje svih problema, a posle toga mi imamo izvesnu sliku oko toga kakava je pozicija Srbije i nas kao srpskog etnosa prema problemu KiM.

Kakvo god rešenje da bude ono treba konačno uključuje jasnu definiciju i pitanje oružanih snaga, smatra on.

"Mislim da je izvesno da će Albanci da ostvare svoju nameru pre ili kasnije jer Kosovske snage bezbednosti su surogat vojske, njima nedostaju dokumenti koji tu organizaciju identifikuju kao vojsku", istakao je Radić. 

Sama transformacija koja treba da bude izvrešena nije uopšte toliko važna, nema tu velikih činova oko povećanja broja ljudi. Reč je, pre svega, o pravnom viđenju statusa tih snaga, kaže analitičar.

"Treba imati u vidu da je Zapad odavno odlučio da što pre bude moguće napusti prostor KiM, odnosno da snage Kfora pretvori u nešto što bi bilo ekvivalent snaga koje su sada na teritoriji BiH, uvrh glave ekvivalent jednog bataljona, koji bi simbolično potvrdio da je prisutna strana sila da gleda šta se tu dešava", kaže Radić. 

I upravo zato što je srpska vlada ta koja uporno traži da se zadrže snage Kfora u što većem broju, mi imamo mali mit – stalno se prećutkuje koliko se stvarno nalazi pripadnika Kfora tamo, jer sumnjamo s razlogom da je njih manje tamo nego što bi naše naše vlasti želele s obzirom na zadatke koje obaljvljaju te snage, ali na duži rok gledano, Kfor će završiti svoje postojanje kao misija, rekao je Radić.

"Hteli ili ne hteli u jednom trenutku Albanci će doći do forme vojske Kosova", zaključio je Radić.Izvor

Preporučeno za vas