Psi mogu da nanjuše stres u dahu njihovog vlasnika

Psi mogu da nanjuše stres u dahu njihovog vlasnika


Naši krzneni drugari su još jednom dokazali koliko dobro umeju da prepoznaju naša osećanja – ovog puta u naučnom testu njuškanja.

Naučnici su otkrili da psi mogu da osete stres u našem dahu i znoju.

Četiri psa, kućni ljubimci koje su vlasnici dobrovoljno prijavili, obučeni su da „izaberu” jednu od tri bočice sa mirisima.

I u više od 650 od 700 testova, uspešno su identifikovali uzorak znoja ili daha osobe pod stresom.

Istraživači sa Kraljevskog univerziteta u Belfastu se nadaju da će njihova studija, objavljena u naučnom žurnalu Plos One, pomoći u obuci terapijskih pasa.

Psi doživljavaju svet oko njih kroz mirise.

Njihove izuzetno osetljive sposobnosti otkrivanja mirisa se koriste za pronalaženje droga, eksploziva i bolesti, među kojima su određene vrste raka, dijabetesa, pa čak i kovida.

„Imali smo mnogo dokaza da psi mogu da osete miris ljudi koji je povezan sa sa određenim zdravstvenim stanjima ili bolestima, ali nemamo mnogo dokaza da mogu da osete razlike u našem psihološkom stanju”, rekla je glavna istraživačica Klara Vilson.

Dobrovoljci, njih 36, beležili su nivo stresa koji osećaju pre i posle rešavanja teškog matematičkog problema.

U svakoj bočici je bio uzorak njihovog znoja ili daha pre ili posle – sve dok su im krvni pritisak i puls takođe bili uvećani.

A ukoliko bi psi Trio, Fingal, Sut i Vini stali mirno ili seli ispred uzorka „pod stresom”, dobili bi nagradu u vidu omiljene pseće poslastice.

Pratite Viktoriju na Tviteru.


Pogledajte kako psi mogu da nanjuše korona virus:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas