Ilustracija

PSA Pežo i Fijat Krajsler odobrili spajanje, sjedište nove kompanije biće u Holandiji


Predloženo spajanje će stvoriti sinergiju od 3,7 milijardi eura, naveli su proizvođači
Edit

Dva proizvođača automobila PSA Pežo i Fijat-Krajsler objavili su danas da su se jednoglasno složili da spoje aktivnosti dvije grupe 50/50 posto i formiraju novu kompaniju sa sjedištem u Holandiji.

Sa 8,7 miliona prodatih vozila novi entitet će se pridružiti gigantima i postati četvrti najveći proizvođač automobila u svijetu.

“Akcionari dvije grupe bi držali po 50 odsto kapitala novog entiteta i jednako dijelili plodove ovog približavanja”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Upravni odbor biće sastavljen od 11 članova, šest će imenovati Fijat-Krajsler, pet PSA Pežo, a Karlos Tavares, sadašnji direktor francuskog proizvođača će biti generalni direktor. Predsjednik Fijat Krajslera Džon Elkan će preuzeti ulogu predsjednika. 

Predloženo spajanje će stvoriti sinergiju od 3,7 milijardi eura, naveli su proizvođači i naglasili da neće biti zatvaranja fabrika.

Dvije grupe su saopštile da će nova kompanija moći da odgovori izazovima elektrifikacije vozila, povezanosti i autonomnih vozila “brzo i troškovno efikasno”. 

Spojena kompanija će moći da dijeli troškove razvoja te tehnologije sa “snažnim otiskom istraživanja i razvoja”, navodi se u saopštenju. Oni će takođe praviti uštede sa većom kupovnom moći.

“Obje kompanije dijele uvjerenje da postoji čvrsta logika za smio i odlučan potez koji će formirati vođu u industriji sa veličinom, kapacitetom i resursima da uspješno iskoristi prilike i efikasno se suočava  sa izazovima u novoj eri mobilnosti”, navodi se u saopštenju.

PSA Pežo je saopštio da će prije nego što se realizuje spajanje izaći iz 46 odsto kapitala firme za opremu “Faurecia”.

Timovi dva proizvođača dobili su odobrenje da finalizuju pregovore i zaključe sporazum narednih nedjelja.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer povoljno je primio ovo planirano spajanje ali je rekao da će država koja ima udio od 12 odsto u grupi PSA ostati posebno budna oko zadržavanja industrijske infrastrukture u Francuskoj.

Odluka o spajanju došla je pet mjeseci pošto je propao sličan pokušaj Fijat Krajslera da napravi slično spajanje sa Renoom. 

Grupa PSA uključuje brendove Pežo, koji je najveći, Sitroen, Opel, DS i Voksal. 

Source link

Preporučeno za vas