Prve reakcije Srbije na terorističku tvorevinu – vojsku Kosova, Dačić: Tražimo hitnu sednicu SB UN

Kosovska skupština danas je usvojila set zakona kojim je, praktično, počela transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, a stigle su i prve reakcije srpskih zvaničnika.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da formiranje takozvane vojske Kosova predstavlja najveću pojedinačnu pretnju regionalnom miru na Balkanu, i dodaje da je sada “posle ovog velikog koraka unazad, teško govoriti o pregovorima”.

– Izuzetno nas zabrinjava. Ne samo da je vojska Kosova u suprotnosti sa svim međunarodnim sporazumima, već je i kršenje Ustava koji su oni sami izradili i usvojili. Na taj način, oni zapravo pokazuju, a to zvuči neverovatno, da su spremni da prekrše sopstveni Ustav – rekla je Brnabić u intervjuu za italijansku “Republiku”.

Ona se zahvalila Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama jer su pozvale na oprez, odnosno osudile takvu odluku o formiranju vojske, što je uradio i generalni sekretar NATO-a Stoltenberg.

– Haradinaj je izjavio da vojska neće delovati protiv Srba na Kosovu, već će pomagati Iračanima. To je smešno. Ovo je najveća pretnja miru – navela je premijerka, koja je kazala i da se Srbi na Kosovu spremaju da dočekaju Božić i Novu godinu sa oskudnim zalihama hrane, sve manjom količinom goriva za ogrev, kao i lekova i medicinskih sredstava.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ona ističe da Srbija želi normalizaciju i kompromis.

– Ono što Priština traži, priznanje nezavisnosti, predstavlja ultimatum. To se nikada neće desiti – naglasila je ona.

 

Ona je danas, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Srbije i Svetskog ekonomskog foruma, rekla da Srbija ostaje na putu mira i stabilnosti.

– Treba da gradimo budućnost, a ne da dižemo barijere, da sprečavamo medije na maternjem jeziku, da sprečavamo saradnju i da ljude zaplašimo – rekla je Brnabić.

Srpski šef diplomatije rekao je ovim povodom da će Srbija danas zatražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN zbog najgrubljeg kršenja rezolucije SB UN 1244.

– To je najdirektnija pretnja miru i stabilnosti u regionu i bezbednosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji – rekao je Dačić.

Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija Ivica Dačić

Oglasila se i Vlada Srbije koja je najoštrije osudila odluku Prištine koja vodi ka transformaciji KBS u vojsku Kosova, i ocenila da je ovo do sada najveća pretnja Prištine regionalnom miru.

– Ova odluka Prištine izaziva veliku zabrinutost i predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava, a pre svega Rezolucije 1244 SB UN – navodi se u saopštenju sa sednice Vlade, i ističe i da Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir i stabilnost u celom regionu.

– Čin transformacije KSB u takozvanu vojsku samo je najnoviji drastičan pokazatelj koliko su jednostrani potezi Prištine u suprotnosti sa osnovnim vrednostima demokratskih društava – ocenjuje Vlada Srbije.

Foto: Američka privredna komora / RAS Srbija Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da posle “uvođenja taksi na srpsku robu, što je osudio čitav svet, političari iz Prištine umesto da se vrate dijalogu, odlučili su da nastave sa jednostranim potezima koji štete interesima svih gradjana regiona jer predstavljaju pretnju regionalnoj bezbednosti””

Preporučeno za vas