Zar je važno ko je kome popustio?

Prozor mogućnosti za dogovor brzo se zatvara


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

„Kosovo blokira plan EU – postoji li opasnost od novog talasa nasilja na Balkanu?“ Pod tim naslovom izveštaj iz Brisela na svojoj internet-stranici donosi najtiražniji nemački list, tabloid Bild.

„Napori EU da smiri tenzije između balkanskih zemalja, Srbije i Kosova, ponovo su propali“, piše Bild navodeći da je, „posle Kurtijeve blokade uslijedio jasan prekor iz Brisela usmjeren ka Prištini“ i da „EU optužuje Kosovo da sprečava normalizaciju odnosa sa Srbijom.“

U izvještaju se prenose i riječi visokog predstavnika EU Žozepa Borelja prošlog četvrtka nakon sastanka: „Nije bilo moguće premostiti razlike.“

Za mišljenje o trenutnoj situaciji Bild je upitao Jakova Devčića, šefa beogradske kancelarije Fondacije Konrad Adenauer. On smatra da u narednim mjesecima „postoji rizik od dalje napetosti i nasilja“.

„Prema mom mišljenju, Kurti i Vučić su racionalni akteri koji su svesni svojih nacionalnih i ličnih interesa. Ni jednom ni drugom ne bi išlo u prilog ako bi došlo do nasilnih ekscesa između Srba i kosovskih Albanaca ili ako se povuku iz procesa dijaloga“, smatra šef beogradske kancelarije Fondacije Konrad Adenauer.

Devčić ujedno upozorava da „sve vrste nasilja moraju biti spriječene“, a da će se „prozor mogućnosti za postizanje ’prave’ normalizacije brzo zatvoriti.“ Naime, „Evropski izbori u junu i američki predsednički izbori u oktobru 2024. će vezati ruke Zapadu. Do tada moramo da smirimo aktuelnu, akutnu situaciju na sjeveru Kosova“, upozorava Devčić u izjavi za Bild.

„Čini se da je proces u ćorsokaku“

Austrijski list Standard donosi opširan tekst u kojem se ocjenjuje da je i „sama činjenica da su se Vučić i Kurti sreli prošlog četvrtka posle eskalacije sukoba početkom leta bila svojevrsni uspjeh.“

Međutim, „diplomate sada priznaju da je plan implementacije (Ohridskog sporazuma) trebalo da se napravi na početku, jer sada i srpska i kosovska vlada mogu stalno da okrivljuju jedna drugu za nesprovođenje sporazuma i tako ga u potpunosti prekinu. Upravo to se sada dešava. Portparol američkog Stejt departmenta rekao je posle poslednjeg sastanka da ’vrijeme ističe’. Amerikanci očigledno više ne žele da gledaju kako Evropljani ne uspijevaju da nešto postignu“, piše bečki list.

„Čini se da je proces u ćorsokaku“, ocjenjuje „Standard“ i ujedno prenosi da se „u EU mjesecima raspravlja o tome da li treba smijeniti diplomatu Lajčaka, nakon što pod njegovim vođstvom u dijalogu poslednjih godina nije bilo napretka“.

„Diplomate EU deluju nervozno, jer nema uspjeha koji bi mogli da pokažu, a francusko-njemački plan očigledno ne funkcioniše. Istovremeno, zapadne sile imaju veliki interes da Srbiju vežu za EU, jer se plaše da bi srpska vlada u suprotnom mogla još više da se približi Rusiji. Mnogi Kosovari, u međuvremenu, optužuju Zapad da vrši ’jednostrani pritisak’ na Kosovo da kao prioritet postavi osnivanje Zajednice srpskih opština. Oni smatraju da posrednici nisu neutralni, a neki ih vide i kao stranu koja ima svoje sopstvene interese“, navodi list „Standard“.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas