Protesti "1 od 5 miliona" širom Srbije

Protesti "1 od 5 miliona" širom Srbije


U Nišu se demonstrantima obratio pevač Vlado Georgijev. Nišlije traže ostavke ministarke Zorane Mihajlović, gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, oslobađanje "zarobljenih medija" i stvaranje nezavisnog regionalnog servisa u Nišu. Traže da se svi pružni prelazi u Nišu obezbede, da se stane na put partijskom zapošljavanju i rasvetle slučajevi paljenja automobila, vraćanje Aerodroma, Elektrodistribucije i Regionalne privredne komore Gradu Nišu.

U centru Leskovca okupljeni građani traže da se oduzme titula počasnog građanina Leskovca Aleksandru Vučiću, ostavke gradonačelnika i direktora bolnice, Doma zdravlja, bojkot lokalnog parlamenta, opozicionih odbornika, kao i smenu direktora OŠ "Josif Kostić". Na protestu je govorio i Borko Stefanović.

Vranjanci su noseći transparent "Vranje bez straha, 1 od 5 miliona" protestovali centralnim gradskim ulicama.

Iz Raške poručuju da je vlast na lokalu izvršila svojevrsni ekocid dozvoljavajući izgradnju velikog broja nelegalnih i nelegitimnih mini-hidroelektrana. Na taj način su nepovratno uništili četiri reke, smatraju demonstranti. Predsedniku Vučiću poručuju da će za 30 dana čitava Srbija doći na Obilićev venac da iskaže svoje nezadovoljstvo.

Protestni skup i šetnja građana "1 od 5 miliona" održan je u Užicu. Učesnici protesta su pozvani da se pridruže akciji potpisivanja dokumenta "Sporazum sa narodom".

Na protestnom skupu u Kraljevu, okupljeni ispred zgrade Gradske uprave uputili su apel za hitnu smenu direktora RTS-a i RTV-a i članove REM-a. TV Kraljevo je saopštila da su se demonstranti namenski zaustavili ispred sedišta te televizije i trakama zatvorili ulaz u zgradu, prenosi Tanjug.

Na Trgu glumaca Kruševljani su ponovili stare zahteve tražeći ostavku gradonačelnice Jasmine Palurović, gradskih većnika i Nadzornog odbora Gradske toplane. Okupljenima su se obratili glumac Kruševačkog pozorišta Bojan Veljović i diplomirani politikolog Nada Kolundžija. 

Svaka Valjevka i Valjevac u protestnoj šetnji "1 od 5 miliona" želi promenu, ne zamenu – ponovljeno je na protestu u tom gradu. Valjevac Dragan Todorović Todor, novinar nedeljnika Vreme, naglasio je da "na sledećim slobodnim izborima 51 odsto glasova moraju da osvoje građani, a ne partije i partijski poslušnici.

U Čačku su se, kod spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću, demonstrantima obratili lider stranke Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i glumac i radio-voditelj Marko Stepanović.

Peti protest održan je i u Ivanjici i Gornjem Milanovcu.

Lozničani traže traže Vučićevu ostavku i ostavku gradonačelnika Loznice. Ukazuju da učesnici protesta ostaju bez posla ili bivaju prebačeni na lošije radno mesto.

Zaječarci zahtevaju da svi lokalni funkcioneri koji su na vlasti od 2004. godine podnesu ostavku, da opozicija ne učestvuje u radu gradske skupštine, da se Zorani Mihajlović oduzme zvanje počasne građanke Zaječara kao i da mediji izveštavaju o protestima.

Građanima Šapca se obratio Đorđe Vukadinović poručujući da su dosadašnji protesti po gradovima na neki način uspeli u velikoj meri jer se Srbija oslobodila straha da pokaže da stanje nije dobro.

Glumac Nikola Kojo se obratio Požarevljanima, koji traže od medija da profesionalno izveštavaju – objektivno, istinito i nepristrasno, pre svih misleći na RTS. Protesti se održavaju i u Žagubici.

Na sedmom protestnom okupljanju u Smederevu građanima se obratio Milan Jovanović, novinar iz Grocke, koji je povodom slučaja predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića rekao da sud u ovoj zemlji više ne radi.

Na protestu u Pančevu su govorili profesor geografije Branislav Jelić, narodna poslanica Marinika Tepić i istoričar Vladimir Dobrosavljević.

Novosađani su se okupili ispred Srpskog narodnog pozorišta na devetom protestu pod parolom "Protest živi". Protestnom skupu su se pridružili i novosadski studenti.

Subotičani su protestovali uz pištaljke i transparente "Otpor". Organizatori su ukazali na lokalne probleme i postavili niz pitanja: zašto posle godinu dana od izgradnje ne radi Regionalna deponija, zašto je u Subotici najskuplje daljinsko grejanje i komunalna voda i drugo.Izvor

Preporučeno za vas