Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu


Okupljanje je počelo u 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta, gde se građanima obratio Aleksandar Obradović, o kojem se u javnosti vodi polemika da li je uzbunjivač ili ne.

Obradoviću je u sredu ukinut kućni pritvor, u kom se nalazio od septembra zbog sumnje da je odavao poslovne tajne iz valjevskog "Krušika".

Tokom obraćanja, Obradović je zahvalio građanima, medijima, političkim partijama koje su ga, kako kaže, podržavale da "osvoji slobodu" i da "istina o ‘Krušiku’ ne ostane zakopana".

"A istina ne može da se sakrije, ona uvek nađe svoj put. Na primeru ‘Krušika’ vidi se anatomija funkcionisanja ovog sistema. ‘Krušik’ je Srbija u malom. Nedostojni stranački vojnici danas su na čelu velikih preduzeća i lokalnih zajednica gde uživaju u komforu i privilegijama svih građana", poručio je Obradović.

Napomenuvši da "živimo u društvu gde je izokrenut sistem vrednosti", Obradović je istakao da "promene ne dolaze same od sebe i da se za slobodu moramo izboriti".

Večerašnjem protestu pridružili su se i građani koji su u Valjevu organizovali proteste podrške Obradoviću, rekli su organizatori protesta.

Ovoga puta, skup je bio prijavljen iz, kako navode organizatori, bezbednosnih razloga. 

Okupljeni su, nakon obraćanja Obradovića, krenuli u protestnu šetnju.

Protestna kolona se sa Platoa uputila prema Trgu republike Vasinom ulicom, zatim Svetogorskom do Radio-televizije Srbije, gde su zastali.

Potom su Takovskom ulicom i ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana došli do Predsedništva, gde je, kako je i najavljeno, protest i završen.

Prvi protest održan je 8. decembra 2018. godine, pod nazivom "Stop krvavim košuljama", zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.  Izvor

Preporučeno za vas