Produžen rok trajanja Fajzer vakcina

Produžen rok trajanja Fajzer vakcina


Serije koje se proizvedu naredne godine imaće rok upotrebe 12 mjeseci (ilustracija

Serije koje se proizvedu naredne godine imaće rok upotrebe 12 mjeseci (ilustracija

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva obavijestio je, u saradnji s kompanijom Fajzer, da se rok trajanja vakcina Comirnaty produžava sa devet na 12 mjeseci, nakon što je to učinjeno na nivou Evropske unije u aprilu.

Iz CINMED su pojasnili da uslovi čuvanja vakcine ostaju isti, na temperaturi od minus 90 do minus 60, te da se u okviru roka od 12 mjeseci neotvorene bočice mogu čuvati i transportovati na temperaturama od minus 25 do minus 15 u toku jednokratnog perioda od najduže dvije sedmice, nakon čega se mogu vratiti na standardnu temperaturu.

”Ovo produženje roka odnosi se na serije koje su proizvedene poslije odobrenja produžetka roka upotrebe. Pored toga, ovo produženje roka upotrebe za dodatnih tri ili šest mjeseci može se retroaktivno primijeniti na bočice koje su proizvedene prije odobrenja”, navodi se u pismu zdravstvenim radnicima.

Iz CINMED su objasnili da serije kojima rok upotrebe ističe u periodu od decembra 2021. do marta 2022. godine mogu se koristiti još šest mjeseci nakon isteka datuma koji je odštampan na pakovanju, pod uslovom da se čuvaju na temperaturi od minus 60 do minus 90 stepeni Celzijusa. Isto važi i za serije kojima rok ističe u periodu od aprila 2022. do decembra ove godine, a one se mogu koristiti još tri mjeseca nakon datuma označenog na ambalaži.

Saopšteno je da će serije proizvedene naredne godine da imaju rok upotrebe 12 mjeseci.

U Crnoj Gori do sada je drugom dozom vakcinisano oko 46 odsto stanovništva, dok je treću, buster dozu, primio 99.831 stanovnik.

Zbog isteka roka trajanja do sada je u našoj zemlji uništeno preko stotinu hiljada doza vakcina različitih proizvođača.

Iz “Montefarma” su prošlog mjeseca kazali da je u aprilu istekao rok upotrebe za 39.310 doza vakcine Moderna. S obzirom na to da je Slovenija Crnoj Gori donirala 42.000 doza ove vakcine, to znači da je za tri i po mjeseca potrošeno svega 2.690 doza.

Iz “Montefarma” su tada kazali da je u martu i aprilu istekao rok za 33.000 doze Fajzer vakcina.

Prethodno je zbog isteklog roka trajanja na jesen prošle godine uništeno je oko 28.000 doza vakcina, od kojih većina proizvođača AstraZeneka, dok je u martu ove godine povučeno dodatnih 35.000 doza ruske vakcine Sputnjik V.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas