Očekuje se da Saudijci na lokalnoj berzi ponude jedan do dva odsto akcija Aramka

Prodaju dionice najprofitabilnije kompanije na svijetu


Saudijski naftni gigant Aramko izlazi na berzu
Edit

Saudijska Arabija je juče i zvanično objavila Inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) državnog naftnog giganta Aramko, što bi mogla biti najveća javna ponuda dionica na svijetu dok kraljevina pokušava da smanji ekonomsku zavisnost od nafte.

Međutim, u dugo očekivanom saopštenju, Aramko, najprofitabilnija kompanija na svijetu, iznijela je malo detalja o broju dionica koje namjerava da proda, cijeni i datumu kada će se naći na lokalnoj berzi.

Bankari su kazali saudijskoj vladi da će investitori vjerovatno procijeniti kompaniju na oko 1,5 biliona dolara, što je manje od 2 biliona koliko je princ Muhamed bin Salman kazao da vrijedi kada je prvi put predstavio ideju o IPO prije skoro četiri godine, navodi Rojters.

Izvori su za Rojters kazali da bi kompanija mogla da ponudi od 1 do 2 odsto svojih dionica na lokalnoj berzi koje vrijede između 20 i 40 milijardi dolara. Ako ugovor premaši 25 milijardi američkih dolara, Aramko će nadmašiti IPO kineskog giganta internet trgovine Alibabe od 25 milijardi dolara iz 2014. godine i postati najveći IPO na svijetu.

Kompanija Aramko će narednih deset dana razgovarati sa investitorima kako bi procijenila interesovanje i odredila cijenu, kazao je predsjedavajući Aramka Jasir al Ramajan na konferenciji za novinare.

Kompanija je saopštila će odluka o međunarodnoj ponudi dionica Aramko biti donijeta u budućnosti, ali nije dala nikakav vremenski okvir, navodi BBC.

Saopštenje saudijskih vlasti privuklo je ogromnu pažnju ekonomske zajednice jer se radi o najprofitabilnijoj kompaniji na svijetu. U prvoj polovini 2019. godine, kompanija je prijavila neto prihod od 46,9 miliijardi dolara. Poređenja radi, za isti taj period, kompanija Epl, trenutno najveća svjetska kompanija u smislu vrijednosti, prijavila je neto profit od 21,6 milijardi, a Ekson mobajl, najveća naftna kompanija na berzi je profitirala 5,5 milijardi dolara.

Aramko
U prvoj polovini 2019. Aramko je prihodovao 46,9 milijardi dolara(Foto: Reuters)

Na cijenu dionica će uticati i troškovi proizvodnje. Naime, dok je izvlačenje nafte u Sjevernom moru skupo zbog njene lokacija duboko ispod vode, nafta u Saudijskoj Arabiji je relativno blizu površine. Saudijska Arabija ima neka od najjeftinijih naftnih polja za izvlačenje nafte, a cijena po barelu je ispod deset dolara.

Poslovanje kompanije Aramco je nekada bilo obavijeno velom tajne, ali se posljednjih godina to promijenilo i komapanija je počela da objavljuje finansijske izvještaje, a nakon nedavnih napada dronovima, novinarima je bilo dozvoljeno da posjete napadnute lokacije.
Neke od vodećih pozicija u kompaniji obavljaju žene sa Zapada, a u jučerašnjem saopštenju navodi se da će dionice moći da kupe „čak i razvedene žene“.

Odluka o prodaji dionica naftnog giganta donijeta je u okviru napora Rijada da smanji ekonomsku zavisnost od nafte.

Princ prestolonasljednik Mohamed bin Salman želi da u narednih deset godina uvede raznovrsnost u ekonomiju u okviru programa nazvanog Vizija 2030. Plan uključuje veću upotrebu solarne energije, čime bi se iskoristila nacionalna pustinjska prostranstva, navodi BBC.

Jučerašnje saopštenje uslijedilo je oko sedam nedjelja nakon napada na naftna postrojenja. Iz Aramka je saopšteno da ne očekuju da napadi od 14. septembra koji su pogodili srce saudijske naftne industrije i u početku prepolovili proizvodnju, ostave materijalne posljedice na poslovanje i finansijsko stanje.

Majka svih naftnih i gasnih kompanija

Saudijska kompanija Aramko datira iz 1933. godine kada je postignut dogovor između Saudijske Arabije i Standard oil kompanije iz Kalifornije, koja je kasnije postala Ševron, o stvaranju nove firme koja će se baviti iskopavanjem i nadzorom.

U periodu između 1973. i 1980, Saudijska Arabija je kupila cijelu kompaniju. Saudijska Arabija ima najveće naftne rezerve na svijetu poslije Venecuele. Druga je zemlja na svijetu po proizvodnji nafte, poslije Sjedinjenjih Država, ali izbija u prvi plan jer ima monopol na svu naftu u zemlji i zbog toga što nijesu veliki troškovi iskopavanja. 

„To je ogromni globalni proizvođač nafte“, kazao je za BBC Dejvid Hanter, direktor marketinških studija u Šnajder elektrik. „Aramko je apsolutna majka svih nafnih i gasnih kompanija“, kazao je Hanter.

Source link

Preporučeno za vas