"Priština višestruko podriva dijalog"

"Priština višestruko podriva dijalog"


Jadranka Joksimović je to poručila tokom posete Spomen-sobi "Kosmetske žrtve" u kojoj su fotografije 2.501 ubijenog Srbina, nealbanca i Albanca.

Proces evrointegracija duboko je vezan za proces pomirenja, a to je nešto što je Srbija pokazala na jasan način, rekla je ministarka i podsetila da Srbija nije nikada pravila razlike između žrtava.

Srbija je poštovala svaku nevino stradalu žrtvu na prostoru bivše Jugoslavije i ponašala se maksimalno odgovorno i ljudski, rekla je ministarka i dodala da "proces pomirenja upravo znači to da i svi drugi treba da pokažu takvu spremnost".

Dodala je da smatra da nema ništa loše u pominjanju žrtava sopstvenog naroda.

Joksimović je navela da misli da je najveća obaveza svakoga od nas da govori istinu i traži pravdu.

"To ne znači da ste protiv pomirenja, da ne poštujete i tuđe žrtve već da u tom procesu svako mora da pokaže rešenost da se odgovorni za najstaršnije zločine privedu pravdi", rekla je ministar.

Joksimovićeva je navela da očekuje da će Specijalni sud za ratne zločine na Kosovo i Metohiji početi da radi i da će počinioci zločina nad Srbima, nealbancima ali i Albancima odgovarati i tako porodicama pružiti makar neku satisfakciju.

Ministar je posetila da je po Briselskom sporazumu Priština imala samo jednu obavezu – da formira ZSO ali da ni to nije učnila za pet godina.

"Niti se pokazuje volja da se uradi, naprotiv drugim unilateralnim potezima se podriva i onako lošu atmosfera i poverenje, podriva se dijalog", rekla je Joksimovićeva.

Podsetila je da je u planu bio i Brisel dva, a u okviru njega rešavanje pitanja imovine, zaštite kulturnih i verskih spomenika i pitanjia nestalih, prognanih i kidnapovanih.

"Sve ono što su za ljude najvažnije teme", rekla je Joksimovićeva i dodala da su Srbija i Beograd pokazali veliku posvećenost i kada nije bilo lako.

Joksimovićeva je navela da Beograd, iako ljudski može da razume i retoriku i žar i nepravdu koja tišti predsednika Udruženja kidnapovanih i ubijenih Simu Spasića, mora da ostane odgovorna strana.

Moramo da ostanemo odgovorna strana i da ponašajući se odgovorno tražimo pravdu i za nas i za naše žrtve, rekla je ministarka i dodala da razume nestrpljenje i frustracije i puno nepravdi kroz koje su prošle porodice nestalih i ubijenih.

Kao važno je ocenila to što je Srbija pokazala dobar i važan pravac. Dodala je da Srbija ne želi da se poredi sa drugima iako bi to bilo najlakše.

"Ne teba da idemo za neodgovornim ponašanjem drugih u regionu, moramo da pokažemo ozbiljnost, jer je Srbija ipak najodgovornija i najznačajnija država u regionu", rekla je Joksimovićeva.

Ocenila je da nikada nije kasno da se kaže istina, taži pravda za sve žrtve pa i za srpske.

Ministarka je tokom posete Spomen-sobi navela da smatra da je obaveza svakog člana Vlade da dođe u Spomen-sobu i u razgovoru sa porodicama žrtava pošalje simboličan gest koji je važno da razumeju i građani, ali i međunarodni partneri.Izvor

Preporučeno za vas