"Priština da ukine takse, Srbija da nastavi politiku pomirenja"

"Priština da ukine takse, Srbija da nastavi politiku pomirenja"


Dejvid Makalister je povodom debate i usvajnja rezolucije o Srbiji poručio da je zemlja na predovala na svom evropskom putu i da postoji široka podrška među evropskim parlamentarnim grupama za put Srbije ka članstvu u Uniji.

"Srbija će se pridružiti EU kada bude spremna, nadam se pre nego kasnije, a ta spremnost zavisi od nastavka reformi i nastavka politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja iako razumem da nije lak trenutka u odnosima Beograda i Prištine zbog odluka donetih od strene Prištine", poručio je Makalister.

Navodi da je svesan da i Beograd i Priština imaju svoje zabrinutsti, ali da je briselski dijalog mesto i format gde se te stvari moraju rešavati.

"Jasno je jedno, a to je – da je odluka Kosova da uvede 100 odsto takse na robu iz Srbije i BiH jasno krišenje Cefta i jasan signal protiv duha dobrosusedske saradnje između Beograda i Prištine", rekao je izvestilac za Srbiju.

Naveo je očekivanja da će Srbija u decembru otvoriti tri nova poglavlja, ali i dodao da će konačnu odluku o tome doneti zemlje članice EU.

U svakom slučaju to će biti još jedno priznanje o napretku Srbije u poslednjih šest meseci", ocenjuje Makalister

Podseća da je Srbija od 2014. godine otvorila 14 poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU od čega su dva priveremeno i zatvorena.

Izvestilac za Srbiju je pred finalno glasanje o Rezoluciji o Srbiju u Evropskom parlamentu kao prvu od tri ključe tačke svog izvešataja o neveo jačanje vladavine prava i implementaciju nezavisnosnog pravosuđa u Srbiji.

"Kao drugo želim da pohvalim ekonomski napredak Srbije. Mislim da su Vlada i Parlament u Srbiji napravili važne ekonomske reforme u cilju dobrobiti građana i kompanija", izjavio je Makalister.

Kao treću ključnu tačku za Srbiju izdvojio je nastavak politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja u regionu Zapadnog Balkana.

Evropski poslanici o osam novih amandmana na izveštaj o Srbiji

Evropski parlament izjasniće se sutra, prilikom glasanja o izveštaju o Srbiji, i o prihvatanju odnosno odbacivanju osam tzv "usmenih amandmana", koji su naknadno podneti na već usaglašen tekst izvešataja. 

Evropski parlamentarci iz redova Socijaldemokrata, Zelenih i grupe Evropskih konzervativaca i reformista uložili su dodatne, tzv "usmene" amandmane nakon što je tekst izveštaja o Srbiji sa uključenih 27 kompromisnih amandmana izglasan u oktobru u Spoljnopolitičkom odboru.

Amandmanima su obuhvaćeni neki najnoviji događaji, poput "ponovljenog poricanja genocida", te slučaja hidroelektrana na Staroj planini, kao i nekih "starih", poput "Savamale".

U ime grupe Zelenih Igor Šoltes je, tako, amandmanom izrazio žaljenje zbog "ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih predstavnika vlasti Srbije".

Šoltes je svojim amandamom zatražio da prihvatnje genocida u Srebrenici bude ključni korak na putu Srbije ka clanstvu u EU.

On je takođe odvojenim amandmanom pozvao Vladu Srbije da usvoji sve potrebne mere kako bi se očuvala zaštićena područaja, pri čemu je naveo pitanje izgradnje hidroelektrane u Nacionalnom parku Stara Planina.

Prvi i jedni amandman evropskih Socijaldemokrata podneli su Tanja Fajon i Viktor Boštinaru, a odnosi se na slučaj "Savamala", u kojem konstatuju "određeni napredak" i pozivaju na rešavanje tog slučaja.

Istovetan amandman podneo je i Šoltes.

Evropski konzervativci i reformisti svojim jedinim amandmanom zatražili su od vlasti Srbije da poštuju odredbe Evropske konvencije o ekstradiciji, kao i EU Povelju o fundamentalnim pravima i ne dozvole izručivanje prestupnika u zemlje gde bi mogli biti podvrgnuti torturi.

Sam izvestilac za Srbiju, Dejvid Makalister, podneo je dva amandmana kojima se ispravljaju odnosno dopunjuju detalji izveštaja o Srbiji, kao što je tačan iznos IPA II sredstava, koji za Srbiju u periodu od 2018. do 2020. iznose 722 miliona evra, a ne 728. milona, kao što stoji u tekstu izveštaja.Izvor

Preporučeno za vas