Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Prije održavanja izbora na sjeveru nasilnici da budu vraćeni u Srbiju ili uhapšeni


Kurti, Foto: Boris Pejović

Kurti, Foto: Boris Pejović

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da prije održavanja novih izbora na sjeveru Kosova odgovorni za nasilje na nedavnim protestima “treba da budu vraćeni u Srbiju” ili uhapšeni na Kosovu.

“Prije vanrednih izbora moramo imati vladavinu prava u zemlji. Nasilni ekstremisti moraju odgovarati pred zakonom i onda će postojati uslovi i fer kampanja za demokratske izbore”, rekao je Kurti za amerićku televiziju NBC Njuz (NBC News), a prenijeli prištinski mediji.

Kurti je najavio da će sljedeće nedjelje razgovarati o tome sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

“Sledeće nedjelje Lajčak i Eskobar će doći na Kosovo i razgovaraćemo o detaljima. Verujem u vanredne izbore, ali prvo nam je potrebna vladavina prava i fer kampanja pre izbora”, rekao je Kurti.

Dodao je da su predstavnici međunarodne zajednice “zabrinuti” jer bi po njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogao da destabilizuje region.

“Ono što smo uradili bila je naša dužnost. Vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i poštovanje lidera. Ali, odjednom se pojavila velika zabrinutost u zapadnom demokratskom svijetu jer predsjednik Srbije može da destabilizuje ne samo Kosovo, već i region”, rekao je kosovski premijer.

Odbacio je optužbe Beograda o policijskom nasilju nad učesnicima protesta na sjeveru Kosova.

“Nema dokaza da je kosovska policija odgovorna za nasilje. Kosovska policija je najprofesionalnija na Balkanu, obučavali su je iz SAD, Velike Britanije i EU. S druge strane, imamo bandite koji su tu da destabilizuju Kosovo”, rekao je Kurti.

Dodao je da “Rusija ne želi uspjeh Kosova” jer je to, po njegovim riječima, uspjeh intervencije NATO-a 1999. godine i demokratskog razvoja.

Na sjeveru Kosova jutros mirno, nastavljeni protesti u Zvečanu i Leposaviću

Situacija na sjeveru Kosova od jutros je mirna, a u Zvečanu i Leposaviću nastavljeni su protesti zbog preuzimanja lokalne vlasti od strane novoizabranih gradonačelnika iz redova albanskih partija.

Po medijskim izvještajima iz Zvečana, na protestu u tom mjestu uglavnom učestvuju žene koje su zaposlene u sektoru obrazovanja.

Novoizabrani gradonačelnik Zvečana Ilir Peci rekao je novinarima da danas nije otišao na posao vikendom ne radi, dok je na pitanje o mogućem ponavljanju lokalnih izbora na sjeveru Kosova rekao da mu takva opcija “još nije pala na pamet“.

I u Leposaviću se danas nastavlja protest, a na platou ispred zgrade opštine, iza bodljikave žice i metalne ograde stacionirani su pripadnici italijanskog Kfora, kao i oklopna vozila specijalnih jedinica Kosovske policije.

U međuvremenu je na društvenim mrežama objavljena vijest da je novi gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi napustio zgradu opštine u kojoj se nalazio od ponedjeljka.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas