Premijerka Brnabić doputovala u Kinu

Premijerka Brnabić doputovala u Kinu


Premijerka je pre podne po srednjeevropskom vremenu doputovala u Šangaj, a na aerodromu joj je priređen doček.

Srpsku delegaciju dočekao je zamenik gradonačelnika Šangaja Čen Kun i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo. Premijerki su domaćini po dolasku u Šangaj poklonili cveće.

U srpskoj delegaciji, koju predvodi predsednica vlade su i ministri, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i grupa privrednika.

Posetu Kini, kako je predvideno, Brnabićeva će započeti odvojenim sastancima sa predstavnicima kompanije "Huavej" i direktorom "Banke Kine" Liu Liangom.

Zatim sledi bilateralni susret sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Šangaju.

Kineski predsednik prirediće i svečani banket za visoke zvanice, a osim srpske premijerke, ugostiće i francuskog predsednika Emanuela Makrona, grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Srpska delegacija će u utorak 5. novembra učestovati na Drugom kineskom međunarodnom sajmu uvoza EKSPO, na kojem je predstavljena i Srbija, pa će premijerka i ministri obići i ekonomski paviljon naše zemlje.

Istog dana, Brnabićeva će održati predavanje na "Šangaj Đao Tong" Univerzitetu.

Uslediće zatim Srpsko – kineski poslovni Forum, a predviđeno je potpisivanje Memoranduma o razumevanju izmedu Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i kompanije "Huavej tehnolodžis".

Tokom boravka u Kini, premijerka Brnabić posetiće i grad Hangdžou, gde će se sastati sa predstavnicima Privredne komore i rukovodstvom Džedang provincije i obići nekoliko kompanija.

"Poziv Si Đinpinga velika čast za Srbiju"  

Uoči puta u Kinu, Brnabićeva je u razgovoru sa ambasadorkom te zemlje u Srbiji Čen Bo, istakla da poziv Si Đinpinga predstavlja veliku čast Srbiji i da odražava najviši nivo saradnje i poverenja dve države.

Izrazila je uverenje da će učešće srpske delegacije na predstojećem Sajmu EKSPO dati snažan impuls trgovinskoj i ekonomskoj saradnji dve države, jer je to jedinstvena prilika za srpske privrednike da povećaju svoje prisustvo i plasman proizvoda na kinesko tržište.

"Građani Srbije već osećaju benefite uzajamno korisne saradnje sa Kinom. Opredeljenje Vlade Srbije je da se praktična saradnja dve države dalje unapredi zajedničkim projektima u oblastima infrastrukture, inovacija, informacionih tehnologija, digitalnih usluga i obrazovanja", rekla je Brnabićeva kineskoj ambasadorki. Istakla je da će svoju posetu Kini iskoristiti da privuče nove kineske investicije u ovim sektorima.

Brnabićeva je u razgovoru naglasila i važnost inicijative "Pojas i put", i učešće Srbije u ovoj inicijativi, koja kroz međusobno povezivanje zemalja učesnica doprinosi bržem ekonomskom razvoju.

Ambasadorka Kine Čen Bo istakla je tom prilikom da je poseta srpske premijerke veoma važna za dalje jačanje bilateralnih odnosa dveju država, naglašavajući da srpsko-kineski odnosi napreduju upravo zahvaljujući stalnom dijalogu i uzajamnim posetama zvaničnika naših zemalja.

Ona je naglasila važnost saradnje sa Srbijom i kroz mehanizam "17+1", koja omogućava realizaciju velikih infastrukturnih projekata i povezivanje ekonomija regiona, čime se doprinosi i bržem ekonomskom razvoju svih partnera.Izvor

Preporučeno za vas