Pregovori sa EU, kakvu poruku šalje otvaranje dva nova poglavlja

Pregovori sa EU, kakvu poruku šalje otvaranje dva nova poglavlja


To pokazuje da je uvažen oređeni napredak koji je Srbija napavila u prethodnom periodu. S druge strena, šalje poruku, da nema ubrzanja ovog procesa i da se ostaje pri tempu od dva poglavlja po predsedavanju, odnosno četiri godišnje.

To je tempo kojim Beograd ne može biti posebno zadovoljan, Očekivao je da će biti otvorena bar tri poglavlja. Poglavlje 9, takođe o finansijskim uslugama, već duže vreme je spremno ali o tome nije bilo potrebne saglasnosti.

O Zapadnom Balkanu ali i o dijalogu između beograda i Prištine biće reči i sutra na sastanku ministara spoljnih poslova EU. Očekuje se da tada bude ponovljen stav da su tarife o uvozu robe koje je nametnula Priština kršenje Cefta sporazuma i da treba da budu hitno povučene.

Takođe, očekuje se stav i o eventualnom formiranju vojske Kosova, da će biti rečeno da to treba da bude sprovedeno u skladu sa ustavom. Dakle, uz konsultacije sa srpskom zajednicom na Kosmetu, sa spoljnim parnerima, da je to pitanje oko kojeg nema saglasnosti sa Srbijom, pa samim tim da treba da bude rešavano u okviru dijaloga između Beograda i Prištine.Izvor

Preporučeno za vas