Neuspjeh oko formiranja Vlade potvrda da je Đukanović ispravno postupio kada nije dao mandat Lekiću

Predloženi set mjera pomoći bi pomogao građanima da prebrode zimu


Rakočević, Foto: Boris Pejović

Rakočević, Foto: Boris Pejović

Nikola Rakočević, poslanik i član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS), kazao je da je enorman rast cijena motiv za predlog paketa mjera pomoći građanima, koje su predstavnici te stranke iznijeli na jučerašnjoj pres konferenciji u parlamentu.

On je izrazio nadu da će ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović uvažiti predložene mjere.

“Dolazi zima i dosta izazovna vremena za naše građane, to je bio motiv da izađemo sa inicijativom o paketu mjera pomoći. Inflacija, enorman rast cijena energenata i osnovnih životnih namirnica podstakao nas je na razmišljanje na koji način možemo doprinijeti da ova zima prođe što bolje po najugroženije građane kako na sjeveru tako i u ostatku države”, saopštio je Rakočević.

Poslanik DPS-a je rekao kako je predloženi set od deset mjera “kratkoročna vizija da se premosti teško vrijeme koje slijedi”.

“Tačno da vizija daljeg razvoja Crne Gore mora počivati na novoj ekonomskoj vrijednosti i novim investicijama, međutim sigurni smo da bismo došli do tog vremena građani moraju da prežive zimu. Upravo zbog toga smo izašli sa paketom konkretnih mjera koji podrazumijeva one aspekte koje država može isfinansirati, a koji bi građanima u punoj mjeri pomogao da bolje žive u naredna tri ili četiri mjeseca. Tu prije svega govorim o pomoći penzionerima, socijalno najugroženijima, najranjivijim kategorijama stanovništa, podstanarima, a naravno i svim drugim kojima je potrebna pomoć usljed visokog nivoa rasta cijena osnovnih životnih namirnica”, rekao je Rakočević.

Svako ko ne vidi kakva je situacija u državi je, prema njegovim riječima, “ili slijep pored očiju”, ili nedobronamjeran.

“Zbog toga sam siguran da paket od 10 mjera koji ne bi koštao državu puno, bi bio veoma važan za građane, a da nakon toga krenemo sa sprovođenjem ozbiljne vizije koja je i naš program pred parlamentarne izbore pretpostavio kao ključnu potrebu daljeg ekonomskog razvoja Crne Gore”, ističe Rakočević.

On je izrazio nadu da će ministar Đurović i ostali sa političke scene uvažiti “napor DPS-a da se pomogne građanima”, te da će neke od tema tretirati.

Rakočević je komentarisao i predlog koji će se, kako je naveo, naći na Vladi, da akcize budu smanjene do 50 odsto.

“Vidio sam danas da se to razmatra na Vladi. Ako je naša inicijativa pomogla da se to ubrza – mi smo već ostvarili svoj cilj bez obzira da li ćemo ubirati političke poene, jer ovdje je važno da predloženom inicijativom prosto pritisnemo i apelujemo na one koji danas vrše vlast, da je potrebno da se spuste na zemlju i shvate kako danas ljudi žive”, zaključio je Rakočević.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas