Posle Boltona, i Kosnet besan na Haradinaja

Posle Boltona, i Kosnet besan na Haradinaja


Sastanak Filipa Kosneta sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem i Haradinajem okončan je pošto je američki ambasador otišao sa sastanka, dok su trojica lidera kosovskih Albanaca nastavili da razgovaraju o tim temama.

Kosnet je, kako navode prištinski mediji, dao kosovskim liderima dve opcije za izlazak iz ove krize – da odmah odustanu od taksi na proizvode iz Srbije i BiH, ili se suoče sa sankcijama SAD koje bi "izazvale ozbiljnu štetu odnosima" Vašingtona i Prištine.

Sastanak američkog ambasadora i lidera prištinskih institucija usledio je nedugo pošto Haradinaj, Fatmir Ljimaj i Veselji, ni posle dva sata većanja, nisu uspeli da usklade stavove oko nastavka dijaloga sa Beogradom i ukidanja taksi.

Takav razvoj situacije doveo je u pitanje opstanak vladajuće koalicije, pošto je došlo do ozbiljnih neslaganja Haradinaja i predstavnika Demokratske partije Kosova oko smislenosti daljeg insistiranja na taksama za srpske proizvode, iako se tome glasno protive SAD i Evropska unija.

Takse su bile i glavna tema razgovora savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće i nekadašnjeg američkog ambasadora pri UN Džona Boltona sa Haradinajem. Američki diplomata je, kako prenose mediji u Prištini, prilično oštro upozorio Haradinaja da takse moraju biti ukinute kako bi briselski dijalog bio nastavljen.

Bolton je, nešto kasnije, o tome razgovarao i sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a u toku dana i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Kako prenosi RTK, Tači je Boltonu obećao da će Kosovo biti odgovorno i jedinstveno u nastavku dijaloga, kao što je to zatražio Donald Tramp.

Inače, Tači je na Tviteru napisao da je razgovarao i sa Vesom Mičelom, savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika.

Tači je kasnije večeras na Fejsbuku napisao da je sa Mičelom dogovorio da SAD podrže Prištinu u postizanju konačnog sporazuma.

Istakao je da je Kosovo jedinstveno i potpuno svesno istorijske šanse da se postigne konačni, sveobuhvatni, pravnoobavezujući sporazum koji će omogućiti napredak u pomirenju sa Srbijom, kao i napredak na putu ka članstvu u evroatlanstkoj porodici naroda.



Izvor

Preporučeno za vas