Poslanici raspravljali o zakonima čiji je cilj unapređenje izbornih uslova

Poslanici raspravljali o zakonima čiji je cilj unapređenje izbornih uslova


Zbog nedovoljnog broja prisutnih poslanika sednica o setu zakona kojima bi trebalo da se poprave izborni uslovi počela je sa gotovo sat i po zakašnjenja.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je, obrazlažući sva četiri zakona, rekao da oni imaju isti cilj – unapređenje izbornih zakona i predstavljaju jednu celinu.

"Važno je napomenuti da se sistemski zakoni nisu menjali već su izborna pravila ista kakva su bila 2008. godine i na izborima 2012. godine. Međutim, kao Vlada, spremni smo da radimo na unapređenju izbornog ambijenta i ispravimo slabosti koje su nasleđene", rekao je Ružić. 

Predloženi zakon definiše šta su javni resurs i funkcionerska kampanja. Agencija za borbu protiv korupcije ubuduće će o nepravilnostima odlučivati u roku od pet dana.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač je tokom rasprave istakla da ta stranka smatra da su izmene i dopune važne jer unapređuju integritet izbornog procesa, što je korak ka jačanju demokratskih institucija.

U SPS-u smatraju da je uspostavljen balans.

"Napravljena je ravnoteža između poštovanja vlasti s jedne i opozicije s druge strane i nije Vlada kako smo mnogo puta čuli banalizovala stvari", rekao je poslanik SPS-a Đorđe Milićević.

Čiji su predlozi?

Iz Srpske radikalne stranke poručuju da ovi zakoni nisu predlog Vlade već nevladinih organizacija. 

"Ovo nisu vaši predlozi, ovo nisu predlozi Vlade, ovo su predlozi nevladinih organizacija koji vas uče izbornim uslovima", naveo je Aleksandar Šešelj iz SRS-a.

Odgovor stiže iz SNS-a. "Nevladine organizacije za koje kažete da su presudno uticale na ove predloge, za vašu informaciju, šalju neke predloge i amandmane. Šta su onda oni tu napisali ako kažu ‘mi hoćemo nešto drugačije’", rekao je poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić.

Poslanici raspravljaju o izmenama i dopunama zakona o finansiranju političkih aktivnosti, sprečavanju korupcije, Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlogu zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima.Izvor

Preporučeno za vas