Ilustracija

Porodilište nema 13 gradova u Crnoj Gori


U osam gradova u okviru zdravstvenih ustanova postoje porodilišta, i to u sedam opštih bolnica Bijelo Polje, Berane, Pljevlja, Bar, Cetinje, Kotor i Nikšić, kao i u Podgorici u KCCG
Edit

U Crnoj Gori porodilište nema 13 gradova, a stanovnice tih opština usluge ginekologa mogu da dobiju u matičnim domovima zdravlja, saopštila je generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu Mevlida Gusinjac.

Porodilišta nemaju opštine Andrijevica, Kolašin, Mojkovac, Žabljak, Plužine, Petnjica, Danilovgrad, Tuzi, Budva, Tivat, Herceg Novi, Gusinje i Šavnik.

U osam gradova u okviru zdravstvenih ustanova postoje porodilišta, i to u sedam opštih bolnica Bijelo Polje, Berane, Pljevlja, Bar, Cetinje, Kotor i Nikšić, kao i u Podgorici u Kliničkom centru Crne Gore.

Pored bolnica i u domovima zdravlja sa stacionarom porodilišta imaju i u Ulcinju, Rožajama i Plavu.

Na pitanje kako je moguće da su se na Žabljaku 70-ih godina obavljali porođaji, dok sada, u 21. vijeku, trudnice moraju da idu u drugi grad, Gusinjac je rekla agenciji MINA da je zdravstvena stanica u tom gradu sastavni dio Doma zdravlja Pljevlja, gdje ordiniraju dva izabrana ginekologa.

„U Opštoj bolnici Pljevlja takođe ordiniraju dva ginekologa, a u ovoj zdravstvenoj ustanovi i stanovnice Žabljaka dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu na sekundarnom nivou, što uključuje i praćenje trudnoće i porođaje“, navela je Gusinjac.

Kako je objasnila, po Pravilniku o bližim uslovima u pogledu standarda, normativa i načina ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite preko izabranog doktora, ginekolog u ambulanti izabranog doktora za žene treba da ima registrovanih žena, od 13-65 godina, najmanje pet hiljada, a najviše osam hiljada pacijentkinja.

Gusinjac je rekla da se u svim domovima zdravlja trudnice, kroz mjesečne kontrole, redovno kontrolišu kod ginekologa, a po potrebi i češće.

Na pitanje koliko je rizično trudnicu kojoj krene porođaj prevoziti u drugi grad, Gusinjac je kazala da u domovima zdravlja rade i Savjetovališta za trudnice, i da sve trudnice ginekolozi upoznaju sa orijentacionim terminom porođaja, kao i znacima početka porođaja kako bi se na vrijeme javile u porodilište.

Prema njenim riječima, sva tri nivoa zdravstvene zaštite, kad je u pitanju ginekologija i akušerstvo, skladno su raspoređena po medicinskim kriterijumima, tako da niko nije uskraćen za pružanje zdravstvene zaštite.

„Kada je u pitanju samo akušerstvo, onda se tu posebno vodi računa o bezbjednosti porođaja, a samim tim bebe i majke, da bude što bezbjednije, da se porođaj sprovodi u što bolje opremljenim centrima, gdje postoji mogućnost stalnog prisustva akušera, babice, odnosno kompletnog tima za pružanje tretmana“, rekla je Gusinjac.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili da li je u planu skorije otvaranje porodilišta u nekom od gradova u kojem sada ne postoji.

Source link

Preporučeno za vas