Popović: Srbija treba da bude neutralna, nikad članica NATO-a

Popović: Srbija treba da bude neutralna, nikad članica NATO-a


"Ta politika podrazumeva ne samo jačanje naše vojne moći kroz nabavku novog naoružanja i ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, već i potpuno ravnopravnu i uravnoteženu vojnu saradnju sa svim vojnim savezima", objasnio je Nenad Popović u saopštenju.

On je naveo i da ima razumevanje da je iz državnih razloga saradnja sa tim vojnim savezom nužna, "iako dobro pamtimo agresiju NATO na Srbiju i sve ljudske žrtve i materijalnu štetu koja je tim "nezakonitim i varvarskim aktom počinjena".

Popović međutim smatra da je zbog sprovođenja politike vojne neutralnosti potrebno da Srbija ojača svoju vojnu saradnju sa ODKB, vojnim savezom koji predvodi Rusija, a čija nijedna članica, kako napominje, nije priznala nezavisnost Kosova.

Popović smatra i da bi srpska vojska trebalo da učestvuje u vojnim vežbama ODKB i da sa te strane stiče dragocena iskustva kako bi mogla da brani svoju vojnu neutralnost.

"Time ćemo istovremeno otkloniti rastuće sumnje da sve brojnije vojne vežbe sa NATO paktom, kao i učestale posete njegovog generalnog sekretara Jensa Stoltenberga Srbiji, vode ka napuštanju sadašnje pozicije vojne neutralnosti i ulasku naše zemlje u NATO pakt", zaključio je Popović.Izvor

Preporučeno za vas