Počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost


U Beogradu je u toku Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koju je zakazao predsednik Aleksandar Vučić povodom najnovijih mera Prištine, koja je povećale takse na robu iz Srbije na 100 odsto. 

Predsednik se prethodno vanredno sastao sa ambasadorima Kine, Rusije, EU i članicama Kvinte.

Vučić je ambasadore Rusije i Kine, Aleksandra Čepurina i Li Mančanga obavestio o najnovijem neodgovornom potezu Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i zamolio ih da o tome obaveste predsednike Putina i Sija.

Predsednik Vučić je ambasadore Čepurina i Lija upoznao sa činjenicama da mere Prištine vode ka punoj destabilizaciji celog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba, saopšteno je iz Predsedništva.

Ambasadori Čepurin i Li su izrazili punu podršku naporima Srbije da krizu reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih sporazuma i ugovora u regionu.

Predsednik Vučić i ambasadori Čepurin i Li su se dogovorili da budu u svakodnevnom kontaktu dok kriza, koju je Priština izazvala, ne bude prevaziđena. 

Vučić se sastao i sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i sa šefom delegacije EU Semom  Fabricijem, posle čega je počela Sednica za nacionalnu bezbednost.  

Sednici prisustvuju ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić, šef BIA Bratislav Gašić, ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Aleksandar Vulin i Milan Mojsilović, kao i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Na Sednicu je došao i generalni sekretar Predsednika Nikola Selaković, a članovi Saveta su još i premijerka Ana Brnabić, ministarka pravde Nela Kuburović, kao i šefovi službi bezbednosti.

Prištinske vlasti podigle su takse na srpske proizvode na 100 odsto, saopštio je zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj.

Zamenik Ramuša Haradinaja je najavio i dodatne mere. Novim merama obuhvaćeni i proizvodi iz Bosne i Hercegovine. Izvor

Preporučeno za vas