PISMO VUČIĆU ZBOG POLOŽAJA SRBA U CRNOJ GORI "Ovde ne možemo opstati, ukoliko ne promenimo identitet"

PISMO VUČIĆU ZBOG POLOŽAJA SRBA U CRNOJ GORI – Ovde ne možemo opstati, ukoliko ne promenimo identitet

Srpski nacionalni savet uputio je danas putem Ambasade Srbije u Podgorici pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ističe da je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori gotovo nepodnošljiv, ističući da bez zaštite Srbije ne mogu opstati u toj državi, osim uz promenu identiteta.

“Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori je veoma složen i gotovo nepodnošljiv. Sve životne potrebe srpskog naroda uslovljene su promenom identiteta. Srpski narod u Crnoj Gori nema rešen ustavno-pravni status. Uskraćena su mu mnoga davno stečena prava”, navodi se u pismu koje je potpisao predsednik Saveta Momčilo Vuksanović.

Kao razlog što mu se obraćaju pismom, iz Saveta navode zatvorenost državnih institucija, kako Srbije, tako i Crne Gore, prema rešavanju identitetskih pitanja i opstanku srpskog naroda na prostoru Crne Gore.

U pismu se ističe da u državnim institucijama u Crnoj Gori nema Srba nema, od mesne zajednice do diplomatije, a da javno deklarisani Srbi po pravilu nemaju nikakvu mogućnost da svoju i perspektivu svojih porodica planiraju u Crnoj Gori.

Iz Saveta navode, između ostalog, da su u obrazovnim programima u Crnoj Gori eliminisani sadržaji vezani za srpsku književnost, kulturu, istoriju i istoriju umjetnosti, kao i gotovo svi kadrovi srpske nacionalnosti u tim institucijama.

Gase se srpske organizacije, netrpeljivost prema crkvi

“Srpski jezik, koji je po podacima sa poslednjeg popisa maternji jezik najvećeg broja građana u Crnoj Gori, u potpunosti je preimenovan, a ćirilično pismo, iako po Ustavu ravnopravno, ima status samo dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma”, dodaje se u pismu.

U tekstu se napominje i da se iskazuje ogromna netrpeljivost prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i da svakim danom taj pritisak postaje sve veći.

Srpski nacionalni savet ističe da od Srbije, kao matične države, koja je Ustavom uređena kao država srpskog naroda, traže brigu i podršku da u Crnoj Gori srpski narod dobije ono što mu po Ustavu, pozitivnom zakonodavstvu i poznatim standardima pripada”, ističe SNS.

FOTO: M.MITROVIĆ / RAS SRBIJA

U pismu Vučiću se navodi i da koalicija na vlasti u Crnoj Gori sa manjinskim narodima diktira zakonska rešenja koja srpski narod dovode u ponižavajući položaj.

“Smišljenom izmenom zakona na štetu srpskog naroda i sporom administracijom gasi srpske organizacije koje rade na očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta, što se posebno odnosi na srpske medije: Srpske elektronske novine, časopis “Srpske novine”, Srpski radio i Srpsku televiziju, koje smo više od deset godina, i prvi put u Crnoj Gori, mukotrpno stvarali da bismo svoj narod branili od promovisanih falsifikata i nepodnošljivog medijskog pritiska”, navode iz Saveta.

U pismu se navodi i da crnogorska vlast namerno gasi Srpsku književnu zadrugu u Crnoj Gori, najproduktivniju izdavačku delatnost, koja je u proteklih desetak godina štampala gotovo tri stotine naslova i više od 180.000 knjiga, isključivo u funkciji očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma i koja je za svoje aktivnosti dobila gotovo sve književne nagrade na srpskom govornom području.

Asimilacija Srba u Crnogorce

“Pripremajući se za predstojeći popis stanovništva, aktuelnoj crnogorskoj vlasti je veoma važno da zaustavi aktivnosti srpskog naroda, koje nedvosmisleno svedoče o viševekovnom srpskom identitetu na prostoru Crne Gore, i posebno da zaustave srpske medije, koji se već sada svojim sadržajem kvalitetno suprotstavljaju očiglednoj antisrpskoj propagandi u Crnoj Gori”, ističe se u pismu Vučiću.

Srpski nacionalni savet smatra da je reč o državnom projektu “asimilacije srpskog naroda u nacionalne Crnogorce”.

“Podrška Vlade Srbije srpskom narodu kroz kupovinu “Srpske kuće” za naučne, kulturne i medijske organizacije srpskog naroda u Crnoj Gori nije opravdala početna očekivanja, jer ni nakon dve godine nije u funkciji ostvarivanja predviđenih aktivnosti i nije privedena namene”, dodaje se u pismu.

U Savetu smatraju da srpski narod, bez uticaja i podrške Srbije, ne može opstati u Crnoj Gori, osim uz promenu identiteta.

“Srbija ima i pravo i obavezu da ozbiljno vodi računa o više od 200.000 svojih sunarodnika, što do sada nije bio slučaj ni u naznakama. Stoga Vas molimo, bez obzira na Vaše brojne obaveze i probleme, da pitanje statusa i opstanka srpskog naroda u Crnoj Gori u što je moguće kraćem vremenu uzmete u razmatranje”, navodi se u pismu Saveta.

Izvor

Preporučeno za vas