PISA testiranje

PISA testiranje: 52. mjesto učenika iz Crne Gore je zabrinjavajuće


S druge strane, nadležni poručuju da PISA testiranje ne treba doživjeti kao takmičenje, već kao jedan od instrumenata upravljanja obrazovanjem u cilju podizanja kvaliteta
Edit

Učenici iz Crne Gore na PISA testiranju koje je sprovedeno prošle godine osvojili su 52. mjesto i to je zabrinjavajuće, smatraju u NVO sektoru, dodajući da su razlog tome nedovoljno osmišljeni i neizvedeni do kraja obrazovni procesi.  

Od zemalja bivše Jugoslavije od Crne Gore su bolje plasirane Slovenija, 21. mjesto, Hrvatska 29. i Srbija 45. mjesto. 

S druge strane, nadležni poručuju da PISA testiranje ne treba doživjeti kao takmičenje, već kao jedan od instrumenata upravljanja obrazovanjem u cilju podizanja kvaliteta.

PISA testiranje procjenjuje stepen u kom su petnaestogodišnji učenici širom svijeta stekli ključna znanja i vještine, te koliko dobro mogu da primijene svoja znanja. 

Istraživanje uključuje tri oblasti – čitanje, matematiku i prirodne nauke. 

Nadležni poručuju da je Crna Gora novim rezultatima pokazala da je ostvarila nemali pomak u matematičkoj pismenosti, te da nas najveći posao čeka u prirodnim naukama. 

Tako ne misle u NVO sektoru.  

Iz Ministarstva prosvjete su predstavljajući rezultate kazali da je obrazovna reforma sprovedena sredinom 2017. godine, a kako je testiranje bilo 2018., puni efekat reforme u smislu PISA testiranja može se očekivati tek na narednom testiranju.  

Međutim, analizirajući rezultate dubinski, poražavajući je podatak da recimo, svega jedan odsto učenika u Crnoj Gori vrhunski čita, dok je prosjek na cijelom testiranju devet odsto. 

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) loš rezultat u ovoj oblasti ovako objašnjavaju:

“I dalje imamo sistem diktiranja u učionicama, iščitavanja i učenja napamet, to je sve kompletno doprinjelo, nerazumijevanje pročitanog…”, kazala je Snežana Kaluđerović iz te NVO.

U svim oblastima smo znatno lošiji od prosjeka, recimo 56odsto naših đaka postiglo je najmanje nivo 2 stručnosti u čitanju, dok je prosjek 77 odsto, a slično je i u matematici i prirodnim naukama. 

Zanimljivo je da smo mnogo lošije plasirani od komšija iz Hrvatske, iako imamo duplo više luča od njih.  

Testiranje je pokazalo da je svaki četvrti učenik u Crnoj Gori prijavio je da je bio zadirkivan nekoliko puta mjesečno. 

19 odsto učenika kazalo je da je na većini časova njihov nastavnik morao dugo da čeka da se đaci umire. 

16 odsto đaka u Crnoj Gori osjeća se usamljeno u školi, 93 odsto uvijek se osjeća srećno, šest odsto uvijek tužno, a 75 odsto je zadovoljno svojim životom. 

U PISA testiranju prošle godine učestvovalo je ukupno 79 zemalja, radilo se na računaru i trajalo je dva sata. 

Iz Crne Gore je učestovalo skoro sedam hiljada učenika.

Source link

Preporučeno za vas