Vuković sa predstavnicima Privredne komore

PG Biro: Podgorica stimulativna za razvoj privrede


Glavni grad se trudi da dodatno afirmiše povoljnosti poslovne zone, u čemu očekuje i još veću podršku Privredne komore, navodi se u saopštenju.
Edit

Privredna komora i Glavni grad su bliski partneri koji kontinuirano rade na unapređenju ambijenta za poslovanje i podsticaju privrednih aktivnosti u Podgorici, ocijenjeno je tokom sastanka gradonačelnika Podgorice  Ivana Vukovića i predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića, sa saradnicima, saopšteno je iz PG Biroa.

“Crnogorska ekonomija raste, prihodi kompanija su sve veći i posebno smo zadovoljni što sve veći broj privrednih subjekata posluje u Podgorici. Glavni grad se trudi da bude kvalitetan i efikasan servis njihovim potrebama, da ubrzava administrativne procedure i vjerujem da su vidljivi rezultati takvog angažovanja”,  istakao je gradonačelnik Vuković.

On je naglasio da se u Podgorici realizuju obimne investicione aktivnosti i da kvalitetan ambijent za poslovanje prepoznaju brojni investitori, a Glavni grad se trudi da dodatno afirmiše povoljnosti poslovne zone, u čemu očekuje i još veću podršku Privredne komore, navodi se u saopštenju.

Vuković je istakao da je Glavni grad u potpunosti stabilan i održiv sistem u finansijskom smislu, te najavio da će iduće godine imati najveći budžet do sada, u vrijednosti preko 93 miliona eura, saopšteno je iz PG Biroa.

Predsjednik Golubović je predstavio aktivnosti Komore na unaprjeđenju regulatornog okvira, promociji privrede na sajmovima u okruženju i kroz projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi. Jedna od značajnih aktivnosti asocijacije je i organizovanje poslovnih foruma u cilju povezivanja crnogorskih sa privrednicima iz okruženja i inostranstva, saopštili su iz PG Biroa.

“Pozivam predstavnike Glavnog grada da učestvuju u poslovnim forumima i stranim kompanijama prezentuju pogodnosti za poslovanje u Podgorici”,   kazao je Golubović.

Kako se navodi  u saopštenju, Golubović je  posebno apostrofirao značajnu ulogu Komore u reformi sistema obrazovanja i afirmaciji dualnog obrazovanja, podsjećajući da je Komora je u 2019. godini organizovala 63 edukativne aktivnosti (u kojima je učestvovalo 3500 privrednika), od čega osam u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada, sa 402 učesnika. Golubović je pozvao na još intenzivniju međusobnu saradnju u ovoj oblasti.

On je ukazao je na mogućnost brzog i efikasnog rješavanja privrednih sporova u Arbitražnom sudu pri Privrednoj komori, te preporučio Glavnom gradu da u ugovore koje sklapa uključi arbitražnu klauzulu, kaže se u saopštenju.

Tokom sastanka su predstavljeni rezultati analize poslovanja privrednih subjekata koju je Privredna komora uradila za sve crnogorske opštine koji nedvosmisleno potvrđuju da je Podgorica stimulativna i sve privlačnija za nove investivcije i razvoj privrede, saopšteno je iz PG Biroa.

Tokom sastanka su razmatrani i izazovi sa kojima se srijeću lokalna samouprava i privrednici, a ukazano je na pojedina zakonska rješenja čijim bi se unapređenjem moglo znatno doprinijeti razvoju poslovnog i investicionog ambijenta Podgorice. Takođe, razgovorano je i o napretku Podgorice u implementaciji standarda za sticanje BFC sertifikata koje dobijaju opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem, zaključeno je u saopštenju.

Source link

Preporučeno za vas