Naslovna strana novog broja nedjeljnika Šarli ebdo

Pet godina od napada na redakciju Šarli ebdo: U svijetu u porastu vjerska netolerancija


“Juče smo mogli da psujemo Boga, vojsku, crkvu i državu… Danas moramo da naučimo da psujemo tiranska udruženja, manjinske zajednice, blogere i blogerke koji nam dijele packe kao mali školski učitelji”, napisao je Ris (Riss), direktor redakcije lista
Edit

U Francuskoj će danas biti obilježeno pet godina od terorističkih napada na redakciju pariskog satiričnog nedjeljnika Šarli ebdo u kojem je stradalo 12 novinara i karikaturista, ali novinari smatraju da je u svijetu u porastu vjerska netolerancija.

Organizacija Reporteri bez granici (Reporters sans frontières-RSF) pozvala je međunarodne organizacije i države da štite novinare od rastuće vjerske netolerancije i omoguće slobodu izražavanja.

Generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar izjavio je da nisu “izvučene pouke” poslije napada na Šarli ebdo, prenio je Frans pres.

Prema njegovim riječima, osam zemalja je uklonilo pojam “bogohuljenje” iz svog pravnog okvira poslije napada na pariski list, ali 69 zemalja i dalje primjenjuje kazne za bogohuljenje, a u šest je predviđena smrtna kazna.

“Sloboda izražavanja je majka svih sloboda”, rekao je advokat Šarli ebdoa Rišar Malka i dodao da je strah zavladao jer poslije napada na list niko ne smije da kritikuje religije.

Šarli ebdo danas je novi broj posvetio napadu ali žestoko kritikuje nove oblike cenzure i “nove gurue formatirane misli”. Nedjeljnik nastavlja kritiku premu društvu u satiričnom duhu i sa crnim humorom od čega nije odustao ni poslije napada.

“Juče smo mogli da psujemo Boga, vojsku, crkvu i državu… Danas moramo da naučimo da psujemo tiranska udruženja, manjinske zajednice, blogere i blogerke koji nam dijele packe kao mali školski učitelji”, napisao je Ris (Riss), direktor redakcije lista.

Ris je naveo da “politička korektnost nameće promjenu pravopisa i savjetuje nas da ne koristimo riječi koje mogu nekome da smetaju”. Novinar je kritikovao “nove cenzore koji sebe smatraju kraljevima svijeta iza tastature pametnog telefona”.

“Nekadašnji plamen pakla ustupio je mjesto odvratnim tvitovima”, dodao je Ris, čiji je list poslije napada naveo da će i pored prijetnji nastaviti satiru i kritiku društva i da nema tabue.

Na naslovnoj strani lista je crtež na kojem je džinovski pametni telefon na kojem su natpisi glavnih društvenih mreža koji lome jezik i ruku jednom karikaturisti. Naslov crteža je “Nove cenzure… Nove diktature”.

Braća Šerif i Said Kuaši su 7. januara 2015. upali u redakciju satiričnog lista u Parizu gdje su ubili 12 poznatih novinara i karikaturista uzvikujući da su “osvetili proroka (Muhameda)”.

Među žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima, Kabi, Volinski, Onore i Tinju, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Redakcija lista od tada je premještena na nepoznatu lokaciju koja liči, kako sami novinari kažu, na bunker s oružanim obezbjeđenjem i rešetkama na prozorima.

Dan poslije napada, Amedi Kulibali ubio je jednu policajku u predgrađu Pariza, a 9. januara je ubio četiri muškarca koje je uzeo kao taoce u jevrejskoj samoposluzi u Parizu.

U Francuskoj je 7. januara 2015. počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba.

Deset mjeseci poslije napada u januaru, dogodio se drugi, još veći teroristički napad u Parizu, 13. novembra, kada je poginulo 130, a više od 350 osoba povrijeđeno.

Source link

Preporučeno za vas