Zoran Pažin

Pažin: Stanković trebao da se distancira nakon mandata i prenese ovlašćenja


“Htio sam da ukažem na neadekvatnu reakciju Tužilaštva na neprimjereno ponašanje na snimku koji crnogorska javnost imala priliku da vidi”, kazao je Pažin
Edit

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde, Zoran Pažin kazao je da je nakon mandata Vrhovnog državnog tužioca, Ivica Stanković trebao da se distancira, tako što će prenijeti ovlašćenja na nekog od svojih saradnika.

“Htio sam da ukažem na neadekvatnu reakciju Tužilaštva na neprimjereno ponašanje na snimku koji crnogorska javnost imala priliku da vidi”, kazao je Pažin na današnjoj sjednici Odbora za antikorupciju.

On je kazao da kada je govorio o nedopustivo niskom nivou povjerenja u Tužilaštvo nije mislio na rezultate Specijalnog državnog tužilaštva već na profesionalnu odgovornost vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Pažin je naglasio da izostaje jasna linija odgovornosti u Tužilaštvu.

“Nisam govorio o krivičnoj odgovornosti, već o profesionalnoj. Smatram da je u demokratskim društvima odgovornost drugo ime za demokratiju, tako da je i u ovom slučaju morala postojati odgovornost za postavljanje saradnika”,  kazao je Pažin.

Ministar pravde se osvrnuo i na ostavku ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića.

“To je časni potez i odraz prave odgovornosti. To je način kako mi u Vladi doživljavamo odgovornost i to je razlika u doživljaju profesionalne i objektivne odgovornosti”,  poručio je Pažin. 

On je ocijenio je da je Vlada u izvještaju Evropske komisije pohvaljena za njen dio posla koji se tiče EU integracija.

“To je prije svega priprema oko 70 kvalitetnih zakona”, rekao je Pažin na sjednici Odbora za antikorupciju. 

Na sjednici se raspravljalo o izvještaju EK o napretku Crne Gore u EU integracijama, u dijelu poglavlja 23 i 24. Nikola Rakočević (DPS) je pitao sta je ostalo neostvareno u poglavljima 23 i 24 i šta Vlada čini na planu smanjenja korupcije. Pažin je odgovorio da je realizovano ili se realizuje sve što je u nadležnosti Vlade.

“Vlada ne može i da implementira zakone koje je predložila”,rekao je Pažin. 

Ranko Krivokapić (SDP) je rekao da je sada potrebno izvršiti dogradnju zakonskih rješenja, navodeći da SDP traži izmjene Zakona o tužilaštvu: 

“Treba promijeniti sastav Tužilačkog savjeta…Parlament mora imati predstavnika u tom savjetu”. 

On je kazao da poglavlja 23 i 24 govore o državi i da je to mnogo više od evropskih integracija. 

“Objektivno nazadujemo u tim poglavljima “, kazao je on, navodeći da bi trebalo mijenjati i Ustav. 

Pažin je odgovorio da treba otvoriti dijalog o tim pitanjima, pa i izmjenama Ustava, istučući da su ustavna rješenja iz 2013. bila ishitrena.

Source link

Preporučeno za vas