Izgrednici su tokom protesta demolirali autobusku stanicu i lomili izloge

Otvoren sukob sindikata i Makrona


Policija upotrijebila suzavac da rastjera demonstrante
Edit

Policija je juče upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante u centru Pariza, dok je javni saobraćaj bio praktično paralisan u jednom od najvećih štrajkova u Francuskoj posljednjih decenija čiji je cilj da predsjednik Emanuel Makron odustane od planirane reforme penzionog sistema.

Preko pola miliona ljudi učestvovalo je u protestima širom Francuske, prenijeli su mediji.
Štrajkom je otvoren sukob između Makrona, 41-godišnjeg bivšeg investicionog bankara koji je došao na vlast 2017. godine obećavši da će otvoriti strogo regulisanu francusku ekonomiju, i uticajnih sindikata koji tvrde da on pokušava da ukine regulative koje štite radnike.

Ishod sukoba zavisi od toga ko će prvi odustati – sindikati koji rizikuju da izgube podršku javnosti ukoliko se štrajk previše oduži, ili vlada koja strahuje da bi birači mogli stati na stranu sindikata i okriviti zvaničnike za zastoj, navodi Rojters.

Sindikati su juče postigli cilj, budući da su im se pridružili zaposleni u saobraćajnim preduzećima, školama i bolnicama širom Francuske.

U Parizu, građani su koristili bicikle, oslanjali se na aplikacije o zajedničkim vožnjama ili prosto ostali kod kuće. Nijesu radile škole, zatvoreni su muzeji i Ajfelova kula. Ambasade su upozorile turiste da ne odlaze u oblasti gdje se održavaju protesti.

Problemi su izbili nedaleko od glavnog protesta kada su maskirani izgrednici odjeveni u crno demolirali autobusku stanicu na Trgu Republike, razbili izloge i bakljama gađali policiju. Policija je uzvratila suzavcem, kazali su očevici za Rojters. Iz tužilaštva je saopšteno da je privedeno 57 osoba.

Makron želi da pojednostavi rogobatni francuski penzioni sistem, koji se sastoji od preko 40 različitih planova, koji predviđaju različite starosne dobi za odlazak u penziju i benificije. Zaposleni u željeznici, mornari i plesači u Pariskoj operi mogu da odu u penziju deset godina prije prosječnih radnika. Makron tvrdi da je taj sistem nepravedan i preskup. On želi univerzalni sistem zasnovan na poenima prema kojem bi za svaki euro doprinosa, svaki penzioner imao ista prava.

Makron je već prošao kroz veliki izazov njegovoj vladavini koji su predstavljali protesti „žutih prsluka”. Pošto je izašao iz te krize, francuski predsjednik se šepuri na svjetskoj sceni, javno se suprotstavljajući predsjedniku SAD Donaldu Trampu zbog pristupa NATO alijansi i borbi protiv terorizma.

Međutim, reforma penzionog sistema je za njega veoma rizična jer se odnosi na socijalne zaštite koje mnogi u Francuskoj smatraju srcem njihovog nacionalnog identiteta. Sukob sa štrajkačima će odrediti ton druge polovine Makronovog mandata budući da predstoji još reformi. Međutim, štrajk je rizičan i za ljevičarske sidnikate čiji uticaj je značajno opao proteklih godina.

Prošli pokušaji reforme penzionog sistema su završili loše po vlasti. Konzervativna vlada bivšeg predsjednika Žaka Širaka 1995. je popustila pred zahtjevima sindikata nakon višendjeljnih protesta.

Source link

Preporučeno za vas