ORF: Opozicija slaba konkurencija Vučiću

ORF: Opozicija slaba konkurencija Vučiću


Protesti pokazuju da je deo građana Srbije nezadovoljan, ali od toga opozicija nije uspela da ostvari politički kapital, dodaje Javni servis Austrije u izveštaju sa protesta u Srbiji.

Podseća da u Srbiji hiljade protivnika vlade demonstrira već nedeljama u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima protiv predsednika Vučića, kojem prebacuju da je autoritaran, da ograničava slobode i ne poštuje raspodelu nadležnosti, odnosno podelu vlasti.

Iako se protesti opozicije šire, prema ORF-u, trenutno gotovo nema šanse da ozbiljno ugrozi položaj srpskog predsednika.

ORF ukazuje da opoziciju, odnosno Đilasa, Obradovića i Jeremića, povezuje samo jednog, a to je da im je zajednički neprijatelj Vučić, ali i nedostatak popularnosti.

"Nema građanina koji bi svu trojicu lidera opozicije pozitivno ocenio. Ako nastupaju zajedno, opozicija gubi na snazi. Zato na protestima govore umetnici", konstatovao je istraživač javnog mnjenja Srđan Bogosavljević.

ORF naglašava da je Vučić najpopularniji političar Srbije, poštovan ne samo od Putina, već i zapadnih vođa.

Zbog toga, ističe austrijski javni servis, EU i SAD trebalo bi da ga podsete koliko su važni sloboda štampe i nezavisno pravosuđe.Izvor

Preporučeno za vas