Osnovni sud

Odloženo suđenje optuženima za lažno svjedočenje u slučaju “Ramada”


Jugoslav Becić tvrdi da mu putem pošte nije dostavljena optužnica, koju zastupa osnovni tužilac Vukas Radonjić
Edit

Suđenje optuženima za lažno svjedočenje u slučaju “Ramada” odloženo je za 28. novembar, da bi se jedan od optuženih Jugoslav Becić upoznao sa optužnim predlogom podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), koje mu je dostavljeno na današnjem suđenju.

Becić, koji je zaposlen u Upravi za željeznice, odbio je pravo na pravnog zastupnika, već je odlučio da se u sudskom postupku brani sam. Putem pošte mu, tvrdi, nije dostavljena optužnica, koju zastupa osnovni tužilac Vukas Radonjić.

Kako bi mu omogućio da se upozna sa optužnim predlogom, sudija podgoričkog Osnovnog suda Nenad Vujanović odlučio je da glavni pretres odloži.

Pored Becića, optužnicom su obuhvaćeni njegove kolege iz Uprave za željeznice Kimeta Merulić i Milan Banković i direktor Uprave Miroslav Kukavičić, kao i funkcioner Socijaldemokrata (SD) Emil Durumbašić.

ODT je, međutim, odbacilo krivičnu prijavu za davanje lažnog iskaza protiv predsjednika Socijaldemorkata Ivana Brajovića, koji je u ranijem sudskom postupku, kao i ostali optuženi, tvrdio da Direkcija za željeznice (današnja Uprava) nije platila partijski skup SD-a u podgoričkom hotelu “Ramada”.

U ranijem sudskom postupku bivši direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović (SD) pravosnažno  je osuđen za zloupotrebu položaja na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine zbog plaćanja partijskog skupa Socijaldemokrata u “Ramadi” novcem preduzeća kojim je rukovodio.

Brajović je tada u sudnici kazao da smatra da je slučaj iskonstruisan u cilju kompromitacije SD-a.

Krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja u Direkciji za željeznice podnio je tadašnji poslanik u Skupštini Crne Gore Mladen Bojanić. On je informaciju dobio od građanske aktivistkinje Patricije Pobrić, koja je tada bila zaposlena u hotelu “Ramada”.

Ona je dobila otkaz, nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije odbila da joj da status zviždača.

Mladen Bojanić podnosilac je i krivične prijave protiv funkcionera SD-a i zaposlenih u Upravi zbog krivičnog djela davanje lažnog iskaza.

Source link

Preporučeno za vas