Ilustracija

Odlilo se 361,8 miliona eura


Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 290 miliona eura, što je 14,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine
Edit

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih deset mjeseci ove godine iznosio je 651,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 361,8 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 290 miliona eura, što je 14,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Ukupan priliv stranih direktnih investicija bio je 2,2 odsto veći nego u uporednom periodu, što je rezultat povećanja priliva po osnovu interkompanijskog duga“, navodi se u Biltenu.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlio 79,8 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 282 miliona.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 368,5 miliona eura, što čini 56,5 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 144,6 miliona eura, a u preduzeća i banke 223,9 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 262 miliona eura ili 40,2 odsto ukupnog.

Source link

Preporučeno za vas