Donald Tramp

Objavljene nove bilješke iz istrage o Trampovoj izbornoj kampanji


Nekadašnji zamjenik šefa Trampovog izbornog štaba Rik Gejts je prema svjedočenju pred FBI rekao da je tadašnji šef izbornog štaba Pol Manafort govorio svojim kolegama da je hakovanje elektronskih poruka demokratske stranke vjerovatno djelo Ukrajinaca, a ne Rusa
Edit

Nekadašnji glavni savjetnik aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trampa tokom njegove predsedničke kampanje 2016. godine Pol Manafort zastupao je teoriju da je Ukrajina, a ne Rusija odgovorna za hakovanje informacija demokratske stranke, pokazuju novoobjavljeni dokumenti američkog ministarstva pravde.

Stotine strana bilježaka istrage specijalnog tužioca Roberta Mulera stavljeno je juče na raspolaganje američkim medijima Buzzfeed i CNN, koji su to tražili pozivajući se na pravo na pristup informacijama od javnog interesa.

Nekadašnji zamjenik šefa Trampovog izbornog štaba Rik Gejts je prema svjedočenju pred FBI rekao da je tadašnji šef izbornog štaba Pol Manafort govorio svojim kolegama da je hakovanje elektronskih poruka demokratske stranke vjerovatno djelo Ukrajinaca, a ne Rusa.

Po Gejtsu, zvaničnici Trampovog izbornog štaba su bili uvjereni da je Kijev namjestio da se za to okrivi Moskva.

U julu 2016. godine internet sajt Vikiliks počeo je da objavljuje hijade elektronskih mejlova iz uprave američke Demokratske stranke. Američke obavještajne službe su zatim navele da su ti podaci dobijeni zahvaljujući ruskim špijunima i prenijeti Vikiliksu.

Dokumenti otkriveni juče takođe pokazuju da su Donald Tramp, njegovi vodeći savjetnici i članovi njegove porodice više puta razgovarali o tome kako da dođu do imejlova do kojih je došao Vikiliks.

Informacije vezane za Ukrajinu postale su ponovo interesantne poslije poziva za opoziv na osnovu nastojanja Trampa i njegove administracije da izvrše pritisak na Ukrajinu da istraži Trampovog potencijalnog izbornog rivala demokratu Džoa Bajdena. Tramp koji je telefonom razgovarao sa novim ukrajinskim predsednikom u julu pitao je za taj server u istom pozivu u kome se zalagao za to da Ukrajina istraži Bajdena i njegovog sina.

Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom se daje zvaničan okvir istrazi o opozivu Trampa. On se tereti da je izvršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena, i poslove Bajdenovog sina Hantera Bajdena u Ukrajini.

Source link

Preporučeno za vas