Učesnici ministarske konferencija Salzburškog foruma u Beču

Nuhodžić: Od januara otkriven 51 nedozvoljen prelaz državne granice


“Niti jedna država samostalno ne može rješavati pitanja koja imaju prekogranični karakter, kao što su organizovani kriminal, ilegalne migracije i terorizam. Samo udruženim snagama i koordiniranim aktivnostima možemo ostvariti još bolje rezultate na otkrivanju i suzbijanju ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi”, rekao je Nuhodžić
Edit

Crna Gora preduzima intenzivne aktivnosti na suzbijanju ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, kroz jačanje koordinacije i sinergije sa partnerskim policijskim službama iz regiona i Evrope, analizu rizika i prikupljanje i razmjenu obavještajnih podataka, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić na ministarskoj konferenciji Salzburškog foruma u Beču.

Kako je saopšteno iz MUP, Nuhodžić je naglasio da su u prethodnom periodu uloženi značajni napori na unapređenju sistema upravljanja migracijama, poboljšanju kadrovskih i tehničkih kapaciteta Uprave policije, kao i na jačanju mjera za sprječavanje nezakonitih prelazaka granice. 

“Od januara ove godine, proaktivnim radom crnogorskih istražitelja, otkriveno je 51 krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, koja su procesuirana podnošenjem 20 krivičnih prijava protiv 60 lica. U poređenju sa 2018. godinom, broj otkrivenih krivičnih djela je povećan za 40. U ovom kontekstu, posebno je važno da u kontinuitetu razmjenjujemo informacije o krijumčarskim mrežama, koje djeluju u ključnim izvorišnim, tranzitnim i odredišnim državama”, rekao je Nuhodžić. 

On je ukazao na značaj formiranja zajedničkih timova, u cilju što efikasnijeg sprovođenja kriminalističkih istraga i krivičnog procesuiranja krijumčara. 

Takođe, podsjetio je da je u oktobru potpisan Sporazum između Crne Gore i Evropske unije o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX), koji će, između ostalog, dodatno doprinijeti efikasnijoj borbi protiv krijumčarenja ljudi.

Nuhodžić je kazao i da je Crna Gora pouzdan partner u saradnji na regionalnom i globalnom planu, i spremna je da, u skladu sa svojim kapacitetima, nastavi da pruža doprinos zajedničkom radu u suprotstavljanju bezbjednosnim izazovima i prijetnjama.

“Niti jedna država samostalno ne može rješavati pitanja koja imaju prekogranični karakter, kao što su organizovani kriminal, ilegalne migracije i terorizam. Samo udruženim snagama i koordiniranim aktivnostima možemo ostvariti još bolje rezultate na otkrivanju i suzbijanju ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi”, zaključio je Nuhodžić.

Iz MUP je saopštno i da je na marginama konferencije, održan i 19. sastanak Komiteta ministara unutrašnjih poslova država potpisnica Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi (PCC SEE), kojom prilikom je konstatovano da je automatizovana razmjena podataka, kao i permanentna saradnja organa za sprovođenje zakona, zajednički interes zemalja Zapadnog Balkana i država članica Evropske unije.   

Source link

Preporučeno za vas